Promenader

Promenader

Vad är en promenad?

Att gå en promenad kan betyda olika beroende på vem man pratar med. För någon kanske en promenad handlar om att ta ut hunden på en runda runt kvarteret där hunden ska kissa på varannan lycktstolpe medan en promenad för någon annan betyder en hurtig och flåsig runda på minst 5 km.

På vilket sätt sägs en promenad påverka vår hälsa?

Alla kan få upp flåset på en promenad. Vissa kanske bara behöver gå i rask takt på jämt underlag för att bli flåsiga medan andra måste gå snabbt i kuperad terräng. Oavsett vilket är huvudsaken att få upp flåset för att det ska ge positiva effekter på kroppen.

Stavgång på promenaden

Varför behöver kroppen få upp flåset?

Hjärtat är en muskel och alla muskler behöver arbeta för att må bra. Med motion motverkar man hjärt- och kärlsjukdomar. Om någon som i princip aldrig rör sig börjar ta regelbundna promenader minskas risken för hjärtsvikt direkt. Det sägs att två långpromenader i veckan räcker för att minska risken.

Alla steg vi tar eller inte tar spelar roll för hur hjärtat mår. Exempelvis kan sägas att den som har ett stillasittande jobb mår bättre av att resa sig någon gång i timmen och ta några steg än att inte göra det. På detta sätt ökar cirkulationen i hela kroppen som annars i den sittande positionen minskar.

Promenera för ett starkt hjärta

En promenad stärker hjärtat och låter det pumpa mer och då ökar belastningen i kärlsystemet. När denna belastning ökar hjälper det till att sänka blodtrycket på längre sikt. Utöver detta gör också regelbundna promenader att farliga fetter i blodet minskar, vilket i sin tur gör att risken för kärlsjukdomar är mindre.

Vissa studier visar på att promenera också gör att stressnivån hos människor kan minska. Att motionera ger kroppen endorfiner. Endorfiner är hormoner som gör att man får en ”må bra känsla” inombords, vilket i sin tur gör att stressen känns lindrigare. Om man tar promenaden i en skön miljö kan också stressnivån minska.

En promenad – en stund att rensa tankarna

Precis som vissa anser att träning och löpning är ett bra sätt att rensa tankarna kan också en promenad vara det. Som tidigare nämnts utsöndras endorfiner när kroppen får röra på sig och dessa kan göra att tankar som tidigare tyngt en blir lättare att hantera.

Att ta en promenad med lurar i öronen kan också vara mycket givande för humöret. Att få frisk luft samtidigt som man rör på sig brukar kännas skönt för de flesta och att dessutom spela sina bästa spellista samtidigt kan både få en att öka takten och det goda humöret.

En promenad med en vän

Ett tips för att komma ut på en promenad utan att känna att det är ett tvång är att ta med vännen ut. Man kan välja att byta ut alla kaffe- och fikaträffar till promenader med sin vänner. Vad är bättre än att förena nytta med nöje?!

Dock är det inget som säger emot att man faktiskt kan unna sig en fika och en härlig promenad med vännen på samma gång. Huvudsaken är att man rör på sig och låter hjärtat få arbeta. Om man väljer att unna sig en fika innan eller efter kan förstås också vara bra för må-bra-hormonerna i lagom dos.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0