Bikram Yoga

Bikram Yoga

Vad är Bikram Yoga?

Bikram yoga är en yogaform som utförs i 40 graders värme i ett fuktigt rum. Denna populära yogaform består av yogapositioner och andningsövningar. Vissa kanske tycker att det är ren galenskap att träna i en sådan extrem värme, men bikram har många positiva hälsoeffekter. Kroppens styrka såväl som rörlighet och kondition förbättras.

Bikram är en träningsform för både kroppen och sinnet. Passet är 90 minuter långt och består alltid av samma övningar. Värmen mjukar upp leder och gör att kroppen lättare slappnar av. Yoga kommer ursprungligen från Indien och många yogaformer har andliga inslag. Bikram har två andningsövningar, men är mer fysisk och mindre andlig än många andra yogaformer.

Bikram yogas historia

Yoga har utövats i flera tusentals år, men bikram yoga är en relativt modern yogavariant. Den skapades på 1970-talet av Bikram Choudhury med syftet att skapa en mer effektiv form av yoga. Den utgörs av två andningsövningar och 26 olika positioner som utförs under 90 minuter i 40 graders värme.

Bikram utförs i ett uppvärmt rum med cirka 40 % luftfuktighet. Fuktigheten och värmen ska efterlikna det indiska klimatet och hjälper till att mjuka upp kroppen. Värmen, fukten och utförandet i bikramyoga skiljer sig mycket från annan yoga. Varje gång utförs samma övningar i samma ordning. Detta gör det enklare för utövare att mäta sin utveckling.

Bikram yoga stärker kroppen

Bikram är en av de mindre andliga yogaformerna. Här ligger fokus istället på den fysiska ansträngningen. Värmen och fukten gör det till en mycket utmanande träningsform, men med avslappnande moment. På grund av värmen svettas man extremt mycket, vilket rensar kroppen på olika sorters slaggprodukter och läker kroppen.

Värmen mjukar upp lederna vilket ökar rörligheten och minskar skaderisken. Värmen ökar också blodcirkulationen vilket i sin tur har många positiva effekter på hälsan, bland annat mer energi och minskad risk för blodproppar. Yogapositionerna ger ökad muskelmassa och värmen påskyndar återuppbyggnaden av musklerna. Ytterligare fördelar med bikram är bättre balans och hållning.

Bikram yoga stärker sinnet

Bikramyoga inte är lika spirituell och avslappnande som många andra yogaformer, men studier visar att även denna variant har många mentala fördelar. Vid all form av yoga är det mentala och fysiska sammanlänkat. Man måste vara mentalt närvarande under alla sorters yogapass. Värmen är både fysiskt och psykiskt påfrestande, men även mentalt rogivande.

Kroppen, huden och sinnet kommer att kännas renade efter 90 minuter i värmen. Bikram är, precis som annan typ av yoga, avslappnande och minskar stress. Regelbundet utövande har många positiva mentala effekter och stärker psyket. Lättare depression och ångest kan lindras och till viss del förebyggas med bikramyoga. Även koncentrationsförmågan och minnet påverkas positivt.

Bikram yoga för nybörjare

Bikram är en yogaform som passar de flesta oavsett ålder och tidigare erfarenhet av yoga. Trots att bikram är mer fysiskt ansträngande än många andra yogaformer, så är det faktiskt en av de mest skonsamma varianterna på grund av värmen. Vid utformningen av de 26 olika övningarna rådgjordes dessutom läkare och sjukgymnaster.

Om man är gravid eller värmekänslig bör man först rådgöra med läkare. Klädseln vid bikramyoga är oftast sporttopp och shorts för kvinnor. Lämplig klädsel för män i t-shirt och shorts. Eftersom man svettas mycket är det viktigt att dricka ordentligt både innan efter träningspasset. Dessutom bör man inte äta 2 timmar innan passet.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0