Cocktaileffekten

Cocktaileffekten

En cocktailblandning är inom kemin ett uttryck som man brukar använda för att beskriva ett förhållande som kan beskrivas som problematiskt, när man blandar en rad olika kemikalier. Problemet med det, som gör det problematiskt med olika mediciner till exempel, är att effekterna av att blanda många olika kemikalier kan vara okända. Det medför en risk.

Eftersom forskarna inte har testat hur alla olika kemikalier reagerar tillsammans med varandra bör man alltså vara varsam med att skriva ut många mediciner samtidigt som har kemiska effekter inte endast på patientens kropp utan också på varandra. Den komplicerade kemin kan leda till allvarligare effekter än man först kan ana.

Kemikalier-i-mat

Inte endast mediciner och läkemedel

Men det handlar inte endast om de ämnen som kan finnas i olika mediciner och läkemedel. Hela vår vardag och vår vardagsmiljö är omgiven av olika kemikalier, från utsläppen från bilarna till färgämnen i livsmedel. Det gör det hela ännu mera komplicerat och svårt att hålla koll på.  

Som tur är håller forskningen på att försöka ta reda på hur olika ämnen i vår vardag kan påverka varandra. Ett forskningsprojekt som är finansierat av EU och kallas för EDC – MixRisk är i full gång och i Sverige har en del av forskningen bedrivits i Karlstad. På Karlstads universitet pågår något som kallas för SELMA-studien.

Hormonstörningar

De olika kemikalierna, som ofta är konstgjorda, kan störa människors hormoner och hormonsystem, vilket i sin tur kan få allvarliga konsekvenser. Inte minst för sköldkörteln (som även kallas för Thyroidea med medicinska termer) som människor har i trakten kring halsen och adamsäpplet och som är mycket känslig för störningar och annat.

Men även andra körtlar som utsöndrar olika hormoner kan störas. Hormonerna är viktiga och reglerar olika nivåer i kroppen, bland annat nivåer av testosteron (som är ett manligt könshormon) och östrogen (som är ett kvinnligt könshormon). En obalans av hormoner i kroppen kan även påverka sömnen och ens energinivåer exempelvis.

Riskunderskattning

SELMA-studien har undersökt det hela närmare och en slutsats på ett mer övergripande plan som man kan dra är att vi systematiskt underskattar den risk för hälsan som en blandning av kemikalier medför. Det menar professorn Åke Bergman som jobbar på Stockholms universitet på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, och är projektledare för EDC – MixRisk.

Det som är mest oroande är irreversibla förändringar på fosters organ och vävnader, till följd av exponering av konstgjorda kemikalier, under en graviditet. De irreversibla förändringarna ökar mottaglighet för sjukdomar senare i livet. De irreversibla förändringarna är viktiga att undvika. SELMA-studien har följt över 2000 barn och mödrar i Värmland under en tidsperiod.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0