Vad är Gluten?

Gluten har du säkert hört talas om när du bakar bröd. Gluten är nämligen det som gör degen elastisk. Namnet gluten betyder ”lim” på latinska. Ett så kallat elastiskt proteinartat ämne som finns i vete, och andra sädeslag så som råg och korn. Gluten skall dock inte förväxlas med glutamat.
Det är tack vara gluten som degen blir elastisk när vi bakar och den hjälper även till med jäsningen. Det går till genom att gluten omsluter koldioxid och andra gaser med små bubblor. Det är detta som ger degen en seg konsistens så att den som bakar kan forma och skapa trevliga bakverk.
Gluten

Vad består gluten av?

I gluten finns en mängd olika proteiner som kallas prolaminer, gluteliner och aminosyror. De sitter ihop med disulfidbindingar. Proteinerna klassas i tre grupper. Dessa grupper är; svavelfattiga, svavelrika och de som har hög molekylvikt. Glutens beståndsdelar skiljer sig mellan de olika sädesslagen och klassificeras utifrån sin löslighet i etanol.
Gluten finns också i ris, majs samt havre och även i dessa hittar vi de olika proteningrupperna. Men de har då en lite annorlunda sammansättning och räknas därför inte som riktig gluten, hur likt det än må vara. De flesta som är intolleranta mot gluten kan äta mat baserat på dessa råvaror.

I vilka livsmedel förekommer gluten?

Gluten hittar du i mat så som pasta, bröd, flingor, gröt och panering, eftersom gluten finns i vetemjöl, råg, spelt, rågvete och korn. I maträtter så som korv, fiskbullar, såser, salladsdressingar, godis, och även i vissa ostar förekommer ämnen som är väldigt likt gluten och används som förtjockningsmedel.
Vid bakning av bröd så är det gluten som gör det lättare att bearbeta degen samt gör det lättare för den att jäsa. Det är tack vare glutenet som ger det bästa bakresultatet. Produkter som är gjort på havre får ej komma i kontakt med vete, korn eller råg och få märkningen glutenfria.

Gluten allergi

Gluten intoleranta person har något som heter celiaki i kroppen. Egentligen är inte celiaki någon allergi, men är det namnet som oftast används för glutenallergi. Spannmålsallergi är den allergin som är vanligast mot vete. Däremot är havreprotein i mindre mängd inte lika farligt för personer som har celiaki.
Men havre som är skördad kan ibland ha spår av spannmål, och personer som är extra känsliga för just gluten kan reagera på havre som inte får innehålla mer än 1 procent vete. Människor som är överkänsliga kan inte äta produkter som är glutenfria även om det är en väldigt liten mängd.

Naturligt Glutenfria livsmedel

Nu kan man ju tänka sig att glutenfri mat skulle vara tråkig, men så behöver det inte alls vara! Nedan listar vi några exempel på glutenfria livsmedel:

  • Mjölk
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Ris
  • Potatis
  • Nötter
  • Soja produkter
  • Fisk
  • Ägg
  • Kött
  • Salt, socker och kryddor (men var noga med att läsa innehållsförteckningen, dessa kan ha spår av gluten).

Det finns även en del specialprodukter där man uteslutit gluten. Numera finns det glutenfri pasta, glutenfritt bröd, glutenfria kakor, glutenfria frukostflingor, samt glutenfritt ströbröd. För dig som gillar pannkakor men som inte tål gluten, kan du istället göra en bananpannkaka.

Recept:

  • Mosa 1 banan i en skål.
  • Knäck i 2 ägg -vispa samman.
  • Stek.
  • KLART!