Keto Diet / Ketogen Kost

Vad är Ketogen Kost?

Det finns nog många som undrar vad ketodieten består av och i korta drag kan man säga att keto eller ketogen diet är en lågkolhydratkost, som påminner om exempelvis LCHF. Det betyder att denna diet bränner fett mycket effektivt och därmed resulterar i en viktminskning men även en bättre hälsa.

Keto, ketogen kost

Hur äter man följer keto-dieten?

När man påbörjar en keto-diet är det viktigt att man försöker att följa dieten så exakt som möjligt, då den ger väldigt bra resultat. Det främsta är att man kommer ihåg att kesto består av ungefär 70 % fett, 25 % protein och ungefär 5 % kolhydrater.

Vilka fördelar har en keto-diet?

Det finns många fördelar med keto men framförallt kan man säga att det är just viktminskningen som är väldigt välkänt. Utöver rasande kilon finns många andra hälsofördelar såsom bättre hy och mindre akne, samt bättre mental hälsa och mindre trötthet under dagarna. Överlag mår kroppen också bättre.

Vilka nackdelar har keto-dieten?

Det finns som vanligt alltid nackdelar med alla dieter och här är det viktigt att du hör av dig med en dietiest alternativt läkare för att se över din hälsokost. Eventuella nackdelar är näringsbrist, förstoppning och överbelastad lever pågrund av all fettig mat i dieten. Minnet kan även påverkas.

Finns det några kända komplement som behövs?

När det kommer till keto-dieten är det viktigt att man försöker få i sig så mycket fett som möjligt i form av fettig fisk, kött, fågel, ägg och andra naturliga fetter som gör att din kropp börjar förbränna fett snabbare. Desto fettigare desto bättre.

Historien bakom keto-dieten.

På senare år har keto-dieten blivit populär igen men har funnits i nästan 100 år. Dieten har sitt ursprung på 1920-talet när läkare började använda metoden för att hjälpa sina epeleptiska patienter och fick väldigt positiva resultat. Sedan 1990-talet har dieten fortsatt att vara populär och är nu trendig bland kändisar i Hollywood.

Kan ketogen kost vara farlig?

Överlag kan man säga att ketogen kost inte är farlig i sig, men att man kan få näringsbrist vilket kan leda till farliga konsekvenser. Eventuella bieffekter är ett sämre immunförsvar, sämre tarmhälsa samt vitaminbrist. Den ketogena kosten kan också leda till skador i bland annat levern.

Bör keto-dieten undvikas av gravida?

Det finns många åsikter gällande frågan då olika läkare har fått olika svar, men som vanligt gäller det att fråga allmänläkare och dietist för svar. I nuläget är det svårt att säga om ketogen kost är dålig för gravida kvinnor men mer forskning behövs i ämnet.

Bör keto undvikas av Gamla/unga?

Det är svårt att säga om ketogen kost bör undvikas av gamla och unga eftersom alla människor har olika hälsoproblem, men överlag kan man säga att människor med dåligt blodtryck, ska försöka undvika denna kost. Däremot har den också många positiva fördelar såsom förbättrad hälsa och minne.

Finns det tidsgränser som bör beaktas?

Det är viktigt att du alltid hör av dig till din lokala vård för att få exakta tidsgränser gällande din kost, men annars finns mycket positiva effekter av kosten. Olika experter är delade i åsikt gällande tidsgränsen, då det saknas underlag för forskningen idag.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0