Allergi & Intolerans

Allergi och intolerans

Att ha en allergi innebär att man är överkänslig mot ett specifikt ämne. Hos en person med allergi överreagerar kroppens immunförsvar när denne får i sig det ämne som personen är allergisk mot. Allergi är en kronisk sjukdom där symptomen kan vara antingen konstanta eller bundna till en viss säsong, som exempelvis pollen.

Intolerans har ingenting med immunförsvaret att göra. Vid exempelvis laktosintolerans saknar kroppen ett enzym, vilket gör att man inte kan bryta när mjölksockret. Vid glutenintolerans tar tarmarna skada av proteinet som finns i glutenet. Tarmarna blir då inflammerade och det kan ta flera veckor för en glutenintolerant att återhämta sig efter att ha fått i sig gluten.

QuickTest

Är Jag Allergisk?

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Hur vanligt är det?

Hur vanligt är det då med allergier och intoleranser? Nötallergi är en av de vanligaste matallergierna. Cirka 5 % av den svenska befolkningen är allergiska mot nötter. Mjölkproteinallergi växer ofta bort hos barn, runt fyra års ålder. 1,5 % av barnen och 0,1-0,2 % av de vuxna i Sverige är allergiska mot nötter.

Förekomsten av glutenintolerans har ökat betydligt sedan 1970-talet. Då led 0,1 % Sveriges befolkning av glutenintolerans. Idag ligger siffran på 3 %. Laktosintolerans är ännu vanligare, mer än hälften av världens befolkning är laktosintoleranta. I vissa länder i Asien är 100 % av befolkningen laktosintoleranta. I Sverige ligger siffran på 4–10 %.

Luftburna och livsfarliga allergier

En av de mest allvarliga allergierna är jordnötsallergi, något som ofta är luftburet. Det betyder att en person som är allergisk mot jordnötter inte kan vistas i samma rum som oförpackade jordnötter. Några vanliga symptom vid luftburen allergi mot jordnötter är eksem och klåda och svullnad i svalg och hals.

En livshotande allergichock kallas också för en anafylaktisk chock. Om man vet att det finns en stor risk för att man ska drabbas av en anafylaktisk chock bör man alltid ha med sig adrenalin i form av en injektionspenna att kunna ta till vid behov. Antihistamintabletter och kortisontabletter är också användbart och bra att ha med sig.

Pollenallergi
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0