Vad innebär glutenintolerans?
Om man lider av glutenintolerans kan man ofta märka att man blir sämre om man äter mycket bröd, pasta och liknande. Celiaki, som det också kallas, innebär att man inte tål gluten. Gluten är ett protein som finns i korn, råg och vete. När man äter mycket av det, blir man dålig.
När man har celiaki eller glutenintolerans blir tunntarmen inflammerad när man äter livsmedel med gluten i. Det gör att tarmen inte tar upp den näring den ska och det kan leda till att man blir trött, man kan gå gaser och dessutom går man ofta ner i vikt. Symtomen kan dock variera.
Hur ser symtomen för glutenintolerans ut?
Då symtomen kan variera stort mellan olika personer som leder av glutenintolerans är det omöjligt att säga vilka symtom en viss person får. Man brukar dock uppleva besvär med diarré och gaser. Man kan också få ont i magen om man ätit mycket gluten.
Symtomen kan vara kraftiga eller milda och de kan ändras i takt med att man blir äldre. Man kan förutom magbesvär också få blåsor, svårt att bli gravid och ledvärk av gluten. Då är intoleransen ofta större och det kan vara klokt att besöka en läkare relativt omgående för utredning.
Hur påverkas kroppen av glutenintolerans?
Om man har glutenintolerans och äter gluten kommer kroppens immunförsvar att reagera mot det gluten som finns i tunntarmen. Det skapas då en inflammation och upprepade sådana kan göra att tarmluddet försvinner. När tarmluddet inte finns kvar kommer kroppen att få allt svårare att ta upp näringen som finns i maten.
Om man har glutenintolerans och inte beaktar den kan man också råka ut för en övergående laktosintolerans. Den beror helt enkelt på att tarmen inte kan ta upp laktosen lika bra om tarmluddet är förstört. Laktosintolerans kan leda till gaser och diarré vid intag av mjölkprodukter. Intoleransen försvinner vanligen när man går över till glutenfri mat.
När bör man söka vård?
Till en början kan det vara svårt att säga om man ha celiaki eller om man bara är lite dålig i magen. Om man har upprepade besvär när man ätit bröd, flingor eller liknande kan det dock vara klokt att kontakta en vårdcentral för att få råd.
Om man tror att man har glutenintolerans får man lämna blodprover. Ibland kan man inte ställa diagnos utifrån det utan då får man också ta en biopsi från tunntarmen. Fram till dess att provtagningarna ska ske kan man äta som vanligt. Det finns ingen risk att resultaten förändras för att man äter gluten.
Hur kan glutenintolerans behandlas?
Det finns inte någon medicinsk behandling mot glutenintolerans. Det är inget som kan medicineras bort och det går inte heller över. Man måste som drabbad äta glutenfritt under resten av sitt liv. När glutenfri mat intas börjar tarmen läka och symtomen minskar. Ofta tar det bara några månader innan tarmen är läkt igen.
När man har fått sin diagnos kan man få träffa en dietist. Denne talar om vad man kan äta och inte. Om man får information kan man undvika vissa livsmedel. Även om det inte är farligt att få i sig gluten på lång sikt kan det vara bra att undvika gluten då besvären lätt kommer tillbaka.