Hjärta & Kärl

Vår viktigaste muskel

Hjärtat är en muskel som sitter centralt placerad i bröstkorgen, skyddad bakom revben. Det finns skäl att hålla det skyddat, hjärtat pumpar ut blod till vår kropp och håller kroppen och hjärnan försedd med syrerikt blod. Hjärtat börjar slå så tidigt som vid två veckor, enligt ny forskning.

Med hjälp av rytmiska sammandragningar pumpas blodet runt i kroppen. Det finns ett litet och ett stort kretslopp i kroppen, där blodet går i bana ut i kretsloppet och så tillbaka till hjärtat. Det lilla kretsloppet förser lungorna med syresatt blod och tar med sig koldioxid. Det stora kretsloppet går runt i resten av kroppen.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Pulsåder, vener och artärer

Den stora kroppspulsådern, också kallad aorta, är kroppens största artär. Den leder blod från hjärtat ut i kroppen. Den har en diameter på 2,5 cm och skador på denna kan få fatala kosekvenser, i form av snabb förblödning. Vener är de blodådror som leder tillbaka till hjärtat.

Vener och artärer slits ut med åldern. I venerna finns klaffar som gör att blodet bara kan strömma en väg. Dessa klaffar kan förlora elasticitet vid stigande ålder och man kan få s.k. åderbrock. Blodet hopar sig upp i venerna, och det kan uppstå smärtsamma klumpar där venen kröker sig.

Hjärta

Ateroskleros tätar igen kärlen

I folkmun kallas sjukdomen för åderförkalkning. Det är en vanlig folkhälsosjukdom, som kommer av att fett och kalk samlas på insidan av blodkärlen och kan i värsta fall vara dödlig. När kärlen tätas igen får blodet svårare att passera, och hjärtat måste jobba hårdare för att blodet ska komma fram.

Åderförkalkning i kärlen i, och runt hjärtat är farligt. Hjärtat behöver också förses med syrerikt blod för att fungera, men om kärlen är blockerade kommer inte blodet fram, och då kan man få hjärtinfarkt. Den del av hjärtat som inte fått blodtilförsel dör, och hjärtat blir svagare. Man kan överleva med snabb och rätt behandling.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0