Bältros

Vad är Bältros?

Har du någon gång drabbats av vattkoppor så kan du även drabbas av bältros. Bältros uppstår av samma virus som orsakar vattkoppor och är således en infektionssjukdom. Sjukdomen drabbar vanligtvis människor över 50 års ålder, men det förekommer även fall där yngre människor och barn har fått sjukdomen bältros.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Ständigt vilande i kroppen.

Har man en gång haft vattkoppor så förblir viruset vilande i kroppen resten av livet. I samband med nedsatt immunförsvar kan viruset bli aktivt igen och då orsaka bältros. Precis som med vattkoppor så är bältros mycket smittsamt och smittar fram till dess att alla blåsor har blivit skorpor.

Vanliga symptom vid bältros

Skulle du bli drabbad av bältros kommer du troligtvis att uppleva nedanstående symptom. Det är dock sällan som blåsorna och utslagen är de första symptomen, och därför kan bältros vara svårt att känna igen från start.

  • Kraftig smärta på huden som känns brännande
  • Blåsor med vätska i
  • Feber och huvudvärk
  • Yrsel

Första symptomen på bältros

Det är inte ovanligt att symptom så som trötthet och yrsel visar sig först. Även feber är ett symptom som kan visa sig mycket tidigt och även att du känner att din hud har blivit ovanligt känslig för beröring. Blåsor uppstår efter 2-3 dagar och löper oftast i ett band eller bälte.

När ska man söka vård?

Är du under 50 år och känner att dina besvär är lindriga behöver du inte söka vård. Är du dock över 50 år gammal eller känner att du har kraftig smärta, nedsatt immunförsvar eller har utslag och smärta kring ögonen ska du kontakta en vårdcentral eller jourmottagning.

Hur smittar bältros?

Du kan inte själv bli smittad med bältros. Infektionsviruset ligger ständigt i kroppen och kan blossa upp när som helst under en livstid. Har du bältros kan du dock smitta personer som ännu inte har haft vattkoppor. Resultatet av smittan blir då vattkoppor. Träffa inte personer som inte haft vattkoppor tills du blivit frisk.

Kan man vaccinera sig mot bältros?

Idag finns det ett vaccin som kan användas för att förhindra att få bältros. Vaccinet ges dock endast till personer över 50 år och som har ett bra immunförsvar. Vaccinets skydd håller inte livet ut och därför kan du behöva vaccinera dig flera gånger.

Vad kan man göra själv?

Det finns flera sätt att lindra symptomen av bältros. Kallt vatten eller kylbalsam kan göra så att klådan inte känns lika intensiv och paracetamol kan hjälpa mot smärtan. Paracetamol hittar du i receptfria läkemedel som t.ex. Alvedon. Tvätta huden med tvål och vatten för att förhindra att bakterier når blåsorna.

Finns det någon behandling?

Om du har testat receptfria läkemedel som inte har gett resultat mot smärtan kan du få hjälp via en vårdcentral. Det vanligaste är då att läkaren skriver ut receptbelagd medicin som ska hjälpa mot smärta och fungera antiinflammatoriskt. Läkaren kan oftast konstatera direkt om det är bältros det handlar om.

Vem kan drabbas av bältros?

Du kan endast få bältros om du någon gång under din livstid har haft vattkoppor. Har du inte haft vattkoppor så kommer inte infektionsviruset heller att vara vilandes i din kropp och det är alltså detta vilande virus som senare i livet kan orsaka bältros.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0