Psoriasis

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en hudsjukdom som är kronisk och som orsakas av en överdriven tillväxt av hudceller och inflammation. Psoriasis visar sig som utslag på huden som kan komma och gå. De kan vara borta under långa perioder med behandlingar av olika slag. Ofta får man psoriasis i så kallade skov.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Olika typer

Det finns en hel del olika typer av psoriasis som till exempel nagelpsoriasis, guttat psoriasis, invers psoriasis och plack-psoriasis. Ofta är sjukdomen begränsad till utslag men vissa kan även uppleva en värk i lederna som kallas för psoriasisartrit. Den vanligaste typen av psoriasis är plack-psoriasis och kan sitta över hela kroppen.

Psoriasis

Vanliga symptom vid psoriasis

Symtom vid psoriasis kan vara lite olika beroende på vilken form av psoriasis man är drabbad av. Plack-psoriasis som är den vanligaste formen ger röda utslag som fjällar, dessa kallas för plack. Utslagen sätter sig ofta i hårbotten, på armbågarna, på knäna och i nedre delen av ryggen.

Andra typer av psoriasis

Man kan få guttat psoriasis i samband med puberteten och denna brukar sedan försvinna. Ibland kan den dock övergå i plack-psoriasis. Nagelpsoriasis drabbar naglarna och kan göra att naglarnas yttersta del lossnar. Invers psoriasis fjällar inte och sätter sig i hudveck som t.e.x navel, ljumskar och under bröst.

Var kan man vända sig för hjälp?

Om man tror att man har drabbats av psoriasis ska man kontakta en vårdcentral för att få en diagnos. Har man svåra besvär kan det ibland bli aktuellt med remiss till hudläkare. Det går också alltid bra att kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.

Är psoriasis erkänt smittsam, hur smittar det?

Psoriasis smittar inte utan är något som kommer inifrån. Det har visat sig att ärftlighet är en bidragande orsak men även miljö kan påverka. Ofta utlöses psoriasis av till exempel psykisk stress, infektioner, eller av vissa läkemedel. Även rökning och alkohol kan vara triggande.

Kan man lindra psoriasis med sin livsstil?

En hälsosam livsstil kan leda till att besvären förbättras och att man mår bättre. Inflammation i kroppen kan göra att besvären blir värre. Det kan ibland vara svårt när man är inne i ett skov eftersom man ofta känner sig nedstämd och därmed lever mer ohälsosamt.

Hur diagnosticeras psoriasis?

Psoriasis diagnosticeras genom en läkarundersökning. Läkaren undersöker om utslagen sitter på typiska ställen och om det finns en sjukdomshistoria av psoriasis i släkten. Det är ofta relativt lätt för en läkare att se om det rör sig om psoriasis eller inte men ibland kan prover behöva tas från huden.

Hur behandlas psoriasis?

Psoriasis behandlas regelbundet och kan bestå av flera olika saker. Olika behandlingar fungerar för olika personer men det är vanligt med till exempel mjukgörande krämer, ljus- och solbehandling, läkemedel och biologiska läkemedel. Man brukar få testa sig fram och börja med salvor och krämer. Om detta inte hjälper får man pröva fler saker.

Vad är klimatvård?

Klimatvård innebär att man under minst tre veckor får tillbringa tid i ett soligt och varmt klimat tillsammans med ett team av vårdare. Detta eftersom saltvattensbad och solljus har en läkande effekt. Under klimatvården får man även lära sig hur man kan förbättra sina levnadsvanor i övrigt.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0