Skabb

Vad är skabb?

Skabb är ett kvalster som orsakar kliande utslag på huden. Det är ett litet djur som kan ta sig in i människors hud där den lägger ägg och gör gångar i det yttersta lagret av huden. Skabb kan förflytta sig mellan människor vid nära kroppskontakt och är därmed smittsamt.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Om skabbdjuret

Skabbdjuret är litet och spindelliknande. Det är ca 0,35 mm stort. Äldre människor och personer med sämre immunförsvar kan få flera hundra skabbdjur i huden om man drabbas medan en människa med bra immunförsvar vanligen drabbas av upp till 10 stycken. Även djur kan drabbas men sådana skabbdjur kan inte föröka sig hos människor.

Skabbdjur

Vanliga symptom vid skabb

Skabb kliar mycket och är man drabbad kan det uppstå särskilda besvär då man ska sova. Det kliar vanligtvis inte på huvudet men i övrigt kan det klia var som helst. Det kan vara svårt att upptäcka gångarna som skabbdjuret gjort i huden. De är sicksackformade, smala och ljusa.

Knottror och blåsor

Skabb ger även ofta upphov till eksemliknande utslag på huden i form av röda knottror och blåsor. Eftersom man ofta kliar sig är det även vanligt att man får sår och rivmärken på huden. Ofta är det lättast att se symtomen på händer och fötter även om det kan klia över hela kroppen.

Var kan man vända sig för hjälp?

Misstänker man att man har skabb eller om det kliar ska man kontakta en vårdcentral. Klådan kan ha andra orsaker än skabb så det är viktigt att få en diagnos innan behandling startas. Bor man tillsammans med någon som har fått skabb ska man behandlas samtidigt som denne.

Hur behandlas skabb?

Skabb behandlas i första hand med Tenutex som är ett receptfritt läkemedel. Detta smörjs in över hela kroppen, men inte huvudet. Om skabb har drabbat ett barn under 1 års ålder ska dock även huvudet smörjas. Läkemedlet ska sitta kvar på kroppen under 24 timmar och sedan upprepas en gång till efter en vecka.

Är skabb erkänt smittsam och hur smittar det?

Skabb kan smitta vid nära kroppskontakt och kan till exempel överföras från en person till en annan genom att man sover tätt tillsammans eller håller varandra i handen. Det kan också smitta via handdukar, kläder, sängkläder med mera även om detta är ovanligt.

Hur blir man diagnostiserad med skabb?

När man har misstänkt skabb ska läkaren hitta ett skabbdjur i huden för att kunna säkerställa en diagnos. Detta görs genom att ett skabbdjur plockas från huden med hjälp av en nål. Därefter undersöks djuret i mikroskop. Kan inte läkaren säkerställa en diagnos remitteras du vidare till en hudklinik.

Vad gör jag om det fortsätter klia efter behandlingen?

Så länge skabbdjurens avföring och döda skabbdjur finns kvar i huden kan en allergisk reaktion finnas kvar. Det innebär att man även efter avslutad behandling kan ha klåda i flera veckor. Klådan kan lindras genom att köpa hydrokortison som finns receptfritt på apotek.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0