Svinkoppor

Vad är svinkoppor?

Svinkoppor är en infektion i huden som oftast börjar med en liten röd prick på huden som sedan sprids och blir till flera. Det orsakas av en bakterieinfektion och är vanligast hos barn. Svinkoppor kan oftast behandlas på egen hand genom att se till att man tvättar sig ordentligt.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Röda utslag

Svinkoppor har ibland en gulfärgad skorpa ovanpå blåsorna men de kan också bara vara röda och lite glansiga. Det går att få svinkoppor i vilken ålder som helst men oftast är det barn som drabbas. Utslagen brukar svida och klia men ger vanligtvis inte upphov till någon större sjukdomskänsla.

Vilka symtom är kända?

Svinkoppor syns som prickar som sedan övergår till blåsor med vätska som sedan övergår till var. Efter ett tag bildas uppkommer en skorpa som är honungsfärgad. Oftast får man svinkoppor i ansiktet men man kan även få dem på till exempel fingrar, överkropp och armar. Det är vanligt att svinkoppor uppstår efter förkylning.

Streptokocker

En infektion av svinkoppor beror oftast på stafylokocker och streptokocker. Om huden är irriterad kan bakterierna lättare få fäste, därför är det vanligt att man får utslagen kring mun och näsa då man är förkyld. Har man eksem är det av samma anledning lättare att få svinkoppor på dessa områden.

Var kan man vända sig för hjälp?

Om såren inte har läkt av sig själva efter en vecka eller om man inte blir bättre bör man kontakta en vårdcentral. Om man har samtidig feber kan man också behöva behandlas med läkemedel. Är man osäker på vad man ska göra kan man kontakta sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kan man lindra svinkoppor på egen hand?

Så länge den drabbades utslag befinner sig på ett enskilt och väl avgränsat områden på huden går det bra att behandla själv. Detta kan man göra genom att tvätta noga morgon och kväll med tvål och vatten. Man kan även tvätta med klorhexidinlösning.

Måste mitt barn stanna hemma?

Om ditt barn har smittats så bör det stanna hemma tills såren är helt torra. Detta eftersom svinkoppor smittar så länga utslagen är fuktiga. Barnen bör dock undvika vissa aktiviteter som till exempel matlagning, bad och idrott. Barnet behöver också förstå att det är viktigt att tvätta händerna ofta.

Hur kan jag begränsa smittan?

Man bör undvika att använda vanliga handdukar och istället använda sig av engångshanddukar efter att man har tvättat sig. Det är också bra att byta kläder och sängkläder dagligen. God handhygien är också viktigt. På barn är det bra att klippa naglarna så de inte river i såren.

Är svinkoppor farligt?

Svinkoppor är en ofarlig hudinfektion men kan klia och vara besvärligt rent estetiskt. Det går för det allra mesta över av sig själv men det är mycket smittsamt. Barn som drabbas brukar inte märka av någon sjukdomskänsla utöver själva utslagen men ibland kan de även drabbas av feber.

Är svinkoppor årstidsbundet?

Svinkoppor kan uppstå året runt men det är som vanligast under tidig höst och under sommaren eftersom bakterierna trivs i värme och hög luftfuktighet. Under tidig höst kan smittan lätt spridas om det fortfarande är varmt och fuktigt eftersom barnen då kommer tillbaka till skola och förskola.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0