Fästingbett

Om fästingbett

Ett fästingbett orsakas av det lilla djuret fästing. Djuret biter sig fast och suger blod från sin värd och den kan sitta på samma ställe i flera dagar. När fästingen är mätt släpper den greppet. Ofta kan man känna bettet klia och det kan också bli rött och svullet.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Vad kan bettet leda till?

En fästing kan, när den biter sig fast i huden, spruta in olika smittor i värdens blod. När man ser en fästing bör man därför ta bort den så snart man kan, och undvika att klämma om dess kropp eftersom det är där smittorna förvaras.

QuickTest

Har jag Borrelia?

Vilka symptom är kända?

När man fått ett fästingbett ser man ofta fästingen sitta som en mörk prick mitt i bettet. Om fästingen har släppt eller när den tas bort är bettet ofta lite rött, och det kan fortsätta klia under flera dagar efter att fästingen har tagits bort från huden.

Fästingbett

Bettet kan svullna

När det gäller fästingbett kan de också svullna upp något. Detta kan ske upp till någon dag efter att fästingen tagits bort. Ofta går alla symptom över på ett par dagar. Om bettet blir värre, inte slutar blöda, eller börjar vätska sig bör man dock kontakta sjukvården.

Liten fästing

Var kan man vända sig för hjälp?

I de allra flesta fall behöver man inte få hjälp om man får ett fästingbett. Om man inte får någon ordning på bettet eller om man inte får bort fästingen kan man dock kontakta sin vårdcentral. Detta är speciellt viktigt när det gäller barn.

Kan ett fästingbett vara farligt?

Det är sällan själva bettet som är farligt. De bakterier som en fästing bär på kan dock vara riktigt farliga och det är därför bra att hålla koll på fästingbettet under ett par veckor efter att man upptäckt fästingen och tagit bort den från huden.

När bör man söka akut?

Om man en tid efter att ha fått ett fästingbett upplever sig stel i nacken, om man får huvudvärk eller om ansiktet förlamas bör man med än gång söka sig till en jouröppen vårdcentral eller akutmottagning. Detsamma gäller om man får feber eller upplever sig förlamad i andra kroppsdelar.

Hur tar man bort fästingen?

För att ta bort en fästing kan man använda en särskild fästingborttagare eller en pincett. För att få med hela fästingen är det viktigt att man tar tag i den så nära huden som möjligt och sedan drar den rakt ut. Tvätta sedan bettet med tvål och vatten, eller sårtvätt.

Kan man minska risken att bli biten?

Genom att använda stövlar, samt genom att ha långärmat och stoppa byxorna i strumporna kan man minska risken att få fästingbett. Det är också bra att byta kläder, tvätta och duscha direkt när man kommer hem efter att ha varit ute i skog och mark.

Vilka sjukdomar kan man få av fästingen?

När det gäller fästingar kan man få en hel del olika sjukdomar. Det allra vanligaste är att man får borrelia eller hjärnhinneinflammation. Man kan förutom detta också få en sjukdom som kallas för fästingfeber och alla dessa sjukdomar kan bli mer eller mindre allvarliga.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0