Intim

Intim

Att vara intim med någon annan ska kännas bra för båda parter. Man ska känna sig trygg och säker och det är viktigt att man använder skydd, både för sin egen skull men även för sin partners. Att vara intim betyder inte nödvändigtvis att man är tillsammans sexuellt. Intim kan betyda olika för olika människor.

Att vara intim man betyda att man är nära varandra genom kramar, pussar och sexuellt umgänge. Det kan även betyda att man kan prata öppet med varandra och känner trygghet i varandras sällskap. Att vara intim med någon annan innebär ofta att man blottar sig själv både psykiskt och fysiskt.

Preventivmedel

För att vara säker på att man inte ger sin partner någon oönskad sjukdom eller graviditet och för att själv vara säker på att att man är frisk är det viktigt att använda preventivmedel. Det finns många olika preventivmedel att använda men det är bara kondomen som skyddar mot både sjukdomar och graviditeter.

Andra preventivmedel man kan använda sig av är bland annat kopparspiral och p-piller. När man använder preventivmedel gör man det både för sig själv och för sin partner. Man kan även sterilisera sig men detta är ingen garanti för att man inte kan bli eller göra någon gravid. Att vara steriliserad är heller inget skydd mot könssjukdomar.

Intim

Sexuellt överförbara sjukdomar

Det finns en hel rad med sjukdomar som är sexuellt överförbara. Här finns bland annat Hiv, gonorré, herpes och klamydia. Många av de könssjukdomar man kan få kan man också bota. Det finns dock de sjukdomar som är permanenta, till exempel HIV, som man får leva med hela livet.

För att bota de allra flesta sexuellt överförbara sjukdomar behöver man träffa en läkare och bli diagnostiserad. Vilken behandling man får beror på vilken sjukdom man har. Man kan även bli skyldig att testa sig om man misstänker att man är smittad. Detta gör man för att kunna spåra smittan och stoppa den helt.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0