Hemorrojder

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är ett problem som drabbar både män och kvinnor. I tarmen har människan kuddar som består av blodkärl och bindväv och som kan svullna upp eller förstoras. När detta sker kallas analkuddarna för hemorrojder. Det finns både yttre och inre hemorrojder, men det är ovanligt att drabbas av båda samtidigt.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Ökad spänning

I de allra flesta fall så försvinner hemorrojder av sig själv tid nog, men det kan både klia och svida vid ändtarmsöppningen och speciellt i samband med toalettbesök. Man kan behandla hemorrojder med olika salvor som går att köpa receptfritt på apotek. Det vanligaste orsaken till hemorrojder är en ökat spänning i musklerna kring ändtarmen.

Hemorrojder

Symptom vid hemorrojder

Det vanligaste tecknet på att du har fått hemorrojder är att du blöder i samband med toalettbesök. Blodet är ljusrött och ej blandat med avföring. Hemorrojder kan även de andra symptom, t.ex. att det kan klia ordentligt kring ändtarmsöppningen och att det kan kännas smärtsamt att gå på toaletten.

Det är inte ovanligt att hemorrojderna sitter i vägen för att muskeln vid ändtarmsöppningen ska kunna fungera optimalt. Detta kan då orsaka att man har svårigheter att hålla gaser inne, men även att slem eller avföring kan läcka ut utan att detta går att förhindra. Både inre och yttre hemorrojder kan kännas som utbuktningar.

När ska man söka vård?

I de allra flesta fall går hemorrojder över av sig själv och man behöver inte söka vård. Du bör dock vända dig till en vårdcentral om du blöder från ändtarmen, har smärtor, klåda i mer än en vecka, läcker avföring eller om dina besvär inte har förbättrats inom tre veckor.

Kan hemorrojder bli akut?

Det är mycket ovanligt att man behöver söka akut vård på en akutmottagning för hemorrojder, men det kan inträffa. Skulle det vara så att du blöder mycket kraftigt eller känner av en intensiv smärta ska du söka vård utan fördröjning. Även jourmottagningar är ett alternativ för snabb vård.

Kan man behandla hemorrojder själv?

Det bästa sättet att lindra och bli av med sina hemorrojder snabbare är att äta mat med mycket fibrer. Vitt bröd och pasta gör magen trög och det kan vara svårare att gå på toaletten. När man är hård i magen blir oftast problemet värre.

Kan hemorrojder återkomma?

Hemorrojder uppstår när alldeles för mycket tryck har lagts på muskeln som reglerar ändtarmsöppningen. Hemorrojder är därför vanligt i samband med graviditet och trög mage. Även om du har blivit av med dina hemorrojder kan de komma tillbaka om du blir hård i magen igen eller äter vissa typer av läkemedel, t.ex. järn.

När försvinner hemorrojder?

Om du har drabbats av hemorrojder är det viktigt att först ta reda på orsaken. Handlar det om att öka intaget av fibrer kan det ta upp till sex veckor innan du ser något ordentligt resultat. Trög och hård mage är en av de vanligaste orsakerna till att hemorrojder uppstår.

Finns det några komplikationer?

Det är ytterst sällan man får några komplikationer efter att man har haft hemorrojder. Det som kan hända är att det bildas hudflikar efter de att hemorrojderna har lugnat sig. Flikarna kan ibland vara knepiga att hålla rena från toalettbesök och det är inte ovanligt att man väljer att avlägsna dessa kirurgisk.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0