Svamp i underlivet

Svamp i underlivet

Nästan alla kvinnor får någon gång i livet svamp i underlivet. Själva sjukdomen är helt ofarlig men den kan vara riktigt obehaglig då det ofta kliar en hel del. Även män kan drabbas av svamp i underlivet men detta är inte lika vanligt. Dock är svamp i underlivet också hos män ofarligt.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Att få svamp

Många tror att svamp i underlivet smittar och så kan det vara. Dock smittar svampen inte av att man sitter på samma stol, sover i samma säng eller går på samma toalett. Det kan dock vara klokt att se till att använda skydd vid olika former av sexuella aktiviteter.

Vanliga symptom på svamp i underlivet?

Några av de vanligaste tecknen på att man har fått svamp i underlivet är att det börjar klia eller svida i underlivet. Detta gäller för kvinnan. Det kan också komma vita och gryniga flytningar från slidan och dessa kan lukta surt. Man kan också få en vit hinna i underlivet.

Hur ser mannens symptom ut?

Om en man får svamp i underlivet blir penisen ofta röd och svullen. Allt som ofta är det ollonet som drabbas. Penisen kan också få en vit hinna på sig och denna kan vara svår att tvätta bort. Ofta kan också ljumskarna bli torra och fnasiga.

Var kan man vända sig för hjälp?

Om man inte är säker på att det är svamp man har drabbats av kan det vara klokt att kontakta en vårdcentral eller gynekolog. Det finns i annat fall receptfria läkemedel på apoteket. Om man inte blir av med besvären trots behandling med dessa bör man också kontakta sjukvård.

Kan man förebygga svamp?

Många tror att man lättare får svamp om man äter socker eller att svampen håller sig borta om man smörjer in underlivet med yoghurt. Detta stämmer dock inte. Genom att använda luftiga kläder och genom att ibland sova utan underkläder får underlivet dock en bättre miljö och det kan minska risken för svamp.

Hur kan man behandla svamp?

Det finns flera olika sätt att behandla svamp med olika receptfria läkemedel. Vissa av dessa är krämer, andra är slidtabletter och det finns också speciellt salva som sprutas in i slidan med en pipett. Män kan endast använda sig av krämer. Det finns också receptbelagda tabletter mot svamp.

Hur länge har man symtom?

När det gäller svamp i underlivet kan symtomen sitta i några dagar, eller några veckor beroende på hur allvarlig infektionen är eller har blivit. Om man upptäcker infektionen tidigt kan några dagars behandling räcka, medan det kan krävas flera behandlingar för en allvarligare form av infektion.

Hur bör man tvätta underlivet för att undvika svamp?

Om man har svamp eller vet att man ofta får det kan det vara klokt att använda sig av en olja eller tvättcremé istället för tvål när man tvättar underlivet. Dessa är skonsammare och det gör inget om man inte lyckas tvätta bort allt.

Kan man ha samlag när man har svamp?

Om man använder skydd kan man ha samlag som vanligt när man har svamp förutsatt att det inte gör ont. Man bör dock vara medveten om att svamp smittar. Om man har ont bör man dock avstå tills dess att smärtan har lagt sig.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0