Ledbesvär

Vad är ledvärk?

Det är vanligt att drabbas av ledvärk någon gång i livet och speciellt äldre människor. Ledvärk kan uppstå av olika orsaker t. ex. inflammationer eller åldersförändringar. Det vill också säga att ledvärk sällan är något allvarligt, men om en led plötsligt svullnar och du även får feber bör du uppsöka vård snarast.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Ledbesvär

Vad kan jag göra själv för att lindra min ledvärk?

Man kan lindra eller förebygga ledvärk med regelbunden motion och rörelse. Detta rekommenderas även för patienter med olika ledsjukdomar t. ex. reumatism eller artros. Rörelse och motion stärker muskler och leder samtidigt som det motverkar övervikt som också är en vanlig orsak till ledvärk.

Vilka är de vanligaste symtomen?

Lederna kan kännas ömma och stela men ibland även svullna upp och bli varma. Vanligt är att känna smärta när du rör dig. Om man lider av en ledsjukdom så är ofta symtomen fler och kraftigare samt långvariga innan man funnit en specifik behandling som fungerar.

Övriga symtom

Vid en ledsjukdom t. ex. ledgångsreumatism eller SLE så blir symtomen ofta betydligt fler och kraftigare eftersom detta är kroniska sjukdomar. Där finner man bl.a trötthet, svaghet, minskad aptit, förändringar på inre organ, förändringar på leder som man kan se på röntgenundersökningar och även följdsymtom som psykiska besvär.

Var kan jag söka hjälp?

Om din ledvärk är återkommande och/eller långvarig så bör du kontakta en vårdcentral för vidare undersökning.

Du bör söka vård hos en vårdcentral eller akutmottagning om du:

  • får feber och känner dig sjuk i samband med att en led svullnar upp
  • får kraftig smärta, rodnad eller svullnad i en större led
Vid vilken ålder drabbas man av ledvärk?

Ledvärk kan drabba alla från små barn till äldre människor. Generellt är det vanligast bland äldre människor där man då ofta påvisar artros eller åldersförändringar på leder som ger ledvärk. Hos barn och yngre människor beror ofta ledvärk på en infektion eller på en ledsjukdom t. ex. barnreumatism.

Kan klimatet påverka min ledvärk?

Ja, i de allra flesta fall så lindras ledvärk utav sol och värme. Om du lider utav en reumatisk sjukdom kan ibland landstinget bevilja ett bidrag till resmål med ett varmare klimat. Dessa resor är då planerade behandlingsresor till utvalda anläggningar för träning och rehabilitering.

Hur undersöker man orsaken till ledvärk?

Läkaren utgår både från ett subjektivt och ett objektivt perspektiv i undersökningen. Du får svara på frågor kring när/hur din ledvärk debuterat, om du känner dig stel/svullen, genetik osv. Därefter gör läkaren en kroppsundersökning för att t ex hitta svullnader. Detta kan också kompletteras med blodprov och röntgen.

Kan ledvärk vara genetiskt?

Ja, ledvärk kan vara genetiskt till viss del. När du besöker läkaren för ledvärk får du svara på frågor bl.a kring reumatiska sjukdomar/besvär i din släkt just för att man vet att detta kan vara ärftligt. Många reumatiska sjukdomar är ärftliga såsom ledgångsreumatism och psorasis artrit.

Vilka är de vanligaste orsakerna till ledvärk?

Den vanligaste orsaken till ledvärk, som nästan alla någon gång drabbas av, är infektioner. Ledvärk i samband med förkylning, virusinfektion och feber. Vidare kan ledvärk orsakas av överbelastning, artros, övervikt, gikt/pseudogikt, åldersförändringar i lederna, reumatiska sjukdomar t. ex. SLE, ledgångsreumatism eller psorasis artrit.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0