Mage & Tarm

Mage- och tarm

Det finns många olika sjukdomar och åkommor som kan drabba mag- och tarmkanalen. Det kan vara allt ifrån IBS till olika former av allergier. Ofta krävs det många olika undersökningar för att ta reda på vad det är som inte fungerar. Man kan ta blodprover av olika slag med även göra en gastroskopi.

Misstänker man allergi mot exempelvis laktos eller gluten bör man utesluta detta en tid för att se om symtomen försvinner. Blir man diagnostiserad med exempelvis magsår krävs medicinering, till exempel i form av antibiotika. Man kan även göra en gastroskopi, eller svälja slangen som många säger, för att se med en kamera var det är inflammerat.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

IBS

IBS står för Irritable Bowel Syndrome som betyder känslig tjocktarm. IBS innebär att man har ont i magen, speciellt efter att man har ätit. Ofta går symtomen över efter ett toalettbesök. Man kan även lida av gaser, diarré och förstoppning. Idag vet man inte vad det är som orsakar IBS men det kan vara stressrelaterat.

För att lindra sin IBS kan man bland annat äta lite men ofta, undvika sådan mat som gör att du känner dig uppsvälld, motionera några gånger i veckan och även gå på toaletten regelbundet. Man kan även testa att äta någon form av probiotika eller tillsätta mer fiber i sin kost.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en sjukdom som orsakar inflammation i mag- och tarmkanalen. Det är ofta tunntarmen som blir inflammerad. Några av symtomen för Crohns sjukdom stämmer överens med IBS, så som diarré och magknip efter maten. Andra symtom för Crohns sjukdom är viktnedgång, trötthet och att bajsa blod. Även trötthet och allmän sjukdomskänsla är vanligt.

Att behandla Crohns sjukdom botar inte själva sjukdomen men lindrar ofta symtomen. Behandlingen kan bestå av läkemedel och operation, ofta tillsammans. Ibland kan man behöva operera bort en del av tarmen och då är det vanligt att tarmändarna inte går att koppla ihop igen. Då brukar det bli aktuellt med en tillfällig stomipåse.

Mage och Tarm
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0