Vad är magsjuka?
Magsjuka är en samlingsterm för problem såsom diarré och kräkningar. Det kan vara ihållande, temporärt eller återkommande under en viss period. Magsjuka behöver oftast inte behandlas utan förbättras efter ett tag i majoriteten av alla fall. Magsjuka kan vara en följdsjukdom av andra sjukdomar eller inträffa sporadiskt av miljöomständigheter.
Diarré och kräkningar
Diarré innebär att man har lös och flyktig avföring. Även färgen på avföringen kan ändras. Man kan även ha problem att ofta behöva gå på toaletten för att uträtta sina behov. Kräkningar kallas även för uppkastningar och spyor. Kräkningar kan uppstå vid olämplig förtäring av dryck och mat samt retningar av balansorganen.
Symptom på magsjuka
- Diarré och kräkningar
- Uppretad mage som hörs
- Viktnedgång
- Törstkänsla
- Blod i avföringen
- Trötthet och orkeslöshet samt sänkt initiativförmåga
- Feber, kallsvettningar och förhöjt blodtryck
- Uttorkning (är speciellt vanligt vid resor till varmare breddgrader)
- Diffus värk i leder och muskler, speciellt i magområdet
- Blod i uppkastningar
- Ökad puls och ansträngd andning
Mer om symptomen
Symptomen kan vara diffusa och är inte alltid märkbara hos patienten. Ibland kan man även förväxla vissa symptom med de som återfinns i andra sjukdomstillstånd. Sura uppstötningar kan uppstå utan en specifik magsjuka men bör ändå räknas till sjukdomen. Dessa uppstötningar kan förekomma i större utsträckning när man är magsjuk.
Söka hjälp för magsjuka
Många insjuknar i magsjuka när de är utomlands, och det kan därför vara värt att kontakta researrangören eller hotellet du bor på för mer information. Reser man inom EU har man rätt till avgiftsfria läkarbesök. Är man i Sverige kan man söka sig till en vårdcentral för sina besvär.
Alla personer kan bli magsjuka, på så sätt är det en allmänmänsklig sjukdom. Miljön är det som styr, eftersom magen är van vid en viss kosthållning och dricka. Maten kan även tillagas på andra sätt utomlands än i Sverige vilket magen kan vara oförberedd på. Magsjuka kan följa andra sjukdomstillstånd.
Svaret är individuellt och kan pågå mellan något/några dygn uppåt flera veckor. Oftast behöver man inte vård eftersom kroppen tacklar magsjukan själv. Har man dock återkommande skov av magsjuka ska man genast kontakta läkare för att komma till rätta med problemen och besvären som medföljer.
Magsjuka är mycket smittsamt och överförs via bakterier. För att minska spridningsrisken ska man sköta såväl hygien som noggrann handtvätt. Det är också av betydelse att rengöra toalettstolar och handfat efter att någon i ens närhet insjuknat i magsjuka. Kassera mat som är utgången, dålig eller fel tillagad.
Sköt hygien och handtvätt till att börja med. Ät inte mat som verkar uppenbart dålig eller feltillagad. Undvik mjukglass, speciellt utomlands där förvaringskärlen kan vara stora smittohärdar. Drick måttligt med alkohol och var noga med att inte bli uttorkad. Drick därför rekommenderade mängder vatten.
Det finns mediciner att tillgå för exempelvis diarré. Man kan också inta vätskeersättning för att åtgärda eventuell uttorkning som kan uppstå vid magsjuka. Träna inte när du är magsjuk eftersom detta kan förvärra besvären. Ta det lugnt och låt kroppen reparera sig själv. Ät näringsrik och fiberrik mat.