Ont i magen

Ont i magen

Ibland vet man varför man har ont i magen, man kan ha drabbats av en matförgiftning men i vissa fall är symtomen svårtolkade och kan bero på olika tillstånd och sjukdomar. Magen som begrepp omfattar många av våra inre organ och ibland kan man behöva undersöka vad smärtan beror på.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Ibland kan symtom från magtrakten debutera plötsligt eller komma smygande. Det kan exempelvis vara molande eller huggande värk och förändrade avföringsvanor. Det är viktigt att se över t. ex sin kost och söka hjälp om inte besvären avtar. Om värken blir väldigt intensiv kan man behöva söka hjälp akut. Mer information finns på https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-magen/

Vilka symtom kan man drabbas av?

Symtomen vid ont i magen är varierande och kan bero på ett flertal tillstånd eller sjukdomar. Om man drabbas av exempelvis magsjuka får man ont, behöver gå på toaletten mer ofta och man kan få feber, muskelvärk och allmän sjukdomskänsla. Besvären avtar efter några dagar.

Om man drabbas av ett mer allvarligt tillstånd kan symtomen både uppstå plötsligt eller smygande. Om man drabbas av exempelvis blindtarmsinflammation brukar man må illa och det kan bli ömt kring naveln. Ett typiskt symtom vid blindtarmsinflammation är att man sedan får mycket ont nedtill på höger sida av magen.

Vart i sjukvården kan man vända sig?

Om man drabbas av magont kan man kontakta en sjukvårdsrådgivning för information och råd. Vid symtom som blodig avföring eller efter ett slag i magen bör man uppsöka en jouröppen mottagning eller akutmottagning. Vid besvär som funnits en tid bör man söka hjälp på en vårdcentral.

Vem kan få ont i magen?

Alla kan drabbas av magont. Symtomen kan ha enkla förklaringar som att man har haft en sämre kosthållning eller upplevt mycket stress på t. ex arbetet. Symtomen kan också vara tecken på en sjukdom. Under vintertid brukar exempelvis vinterkräksjukan slå till och då drabbas vanligtvis ett stort antal människor.

Är magont erkänt smittsam, hur smittar den?

Allt magont är inte smittsamt men infektioner kan vara det och en vanlig infektionssjukdom som brukar bryta ut i vintertider är vinterkräksjukan. Man kan försöka undgå att bli smittad genom att hålla en god handhygien och undvika att smitta andra genom att stanna hemma några dagar efter man varit sjuk.

Vad kan man göra själv för att undvika magont?

För att minska risken för magont är det viktigt att man motionerar så att tarmen får hålla i gång. Det är även viktigt att se över sin livssituation och se om det kan vara stress som är orsaken till att man får ont i magen.

Kan man lindra magont med sin livsstil?

Att ha en varierad och hälsosam kost har positiv inverkan på vår mage och övriga hälsa. Om man upplever att det varit mycket stress kan man med fördel pröva olika lugnande aktiviteter som exempelvis mindfulness som gör gott för såväl själ som mage.

Hur länge håller magont i sig?

Det går inte att säga exakt hur länge man är drabbad av magbesvär men viktigt är att söka hjälp om man upplever plötslig intensiv smärta eller om man märker av förändringar i avföringsvanor. Magont varierar ifrån allt från några dagar till veckor.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0