Bihåleinflammation

Om bihåleinflammation

Att drabbas av bihåleinflammation är mycket vanligt och sker i samband med en vanlig förkylning. Det som händer är att förkylningen inte bara stannar vid näsans slemhinnor, utan istället sprider sig mot slemhinnorna i bihålorna. Inflammationen kan orsaka att näsgångarna svullnar igen och snuvan rinner då bakåt istället för att kunna snytas ut.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Flera bihålor

Ett mycket vanligt missförstånd är att bihålor endast sitter under ögonen, men bihålor finns på flera platser i ansiktet. Bihåleinflammation kan sätta sig i bihålorna kring pannan och i överkäken också och göra så att man känner en smärta i ansiktet. I de flesta fall går bihåleinflammation över av sig själv, men ibland krävs behandling.

Bihåleinflammation

Symptom

En bihåleinflammation startar i de flesta fall alltid som en vanlig förkylning, men det är när de vanliga förkylningssymptomen övergår till andra symptom som man bör vara uppmärksam. Det tydligaste tecknet på att du har fått bihåleinflammation är att du har ont i ansiktet, ena sidan gör oftast ondare än andra.

Så upptäcker du bihåleinflammation

  • Smärta i ansiktet. Främst under ögonen och i pannan. Smärtan känns mer på ena sidan.
  • Snuva som inte rinner ut, utan istället rinner bakåt.
  • Luktsinnet kan försämras avsevärt.
  • En känsla av tryck eller smärta kan uppstå i överkäken.
  • Ovanstående symptom uppstår i samband med en förkylning.

När ska man söka vård?

I de allra flesta fall behöver man inte söka vård om man har drabbats av bihåleinflammation. Om du inte blir bättre inom 10 dagar är det dock rekommenderat att du kontaktar en vårdcentral. Vid hög feber, stelhet i nacke, värk över pannan och svullnad kring ögonen bör du söka akutvård.

Kan man lindra bihåleinflammation själv?

Det finns flera sätt att gå tillväga för att lindra en bihåleinflammation. Sov med en extra kudde under huvudet eller höj upp huvudänden på barnets säng. Det är även bra att dricker mer vätska än vanligt och försöka vara uppe och röra på sig, istället för att sitta eller ligga still.

Smittar bihåleinflammation?

En bihåleinflammation kan inte i sig själv smitta. Däremot så kan förkylningen du hade som orsakade bihåleinflammationen smittas vidare till andra. Du bör därför se på bihåleinflammationen på samma sätt som du ser på en vanlig förkylning och behandla den därefter. Avsvällande nässprat kan hjälpa att lindra svullnaden.

Kan man behandla bihåleinflammation?

Bihåleinflammation kan behandlas på flera olika sätt om den inte läker ut av sig själv eller är av allvarligare karaktär. Efter en undersökning kommer läkaren själv att avgöra vilken behandling som passar dig bäst. Det kan t.ex. vara något av nedanstående alternativ.

– Kortisonnässpray
– Antibiotika
– Spolning av bihålor
– Sjukhusvård

Är det vanligare med bihåleinflammation under graviditeten?

När du är gravid så svullnar slemhinnorna i kroppen naturligt. Detta medför att bihåleinflammation är betydligt vanligare under denna period. Skulle du ha kraftiga besvär kan du ta hjälp av kortisonspray. Du bör dock alltid rådfråga en läkare eller barnmorska innan du använder läkemedel.

Kan små barn drabbas av bihåleinflammation?

Även mindre barn kan drabbas av bihåleinflammation i samband med en förkylning, men det har visat sig vara betydligt mer sällsynt för barn under 6 års ålder. Orsaken till detta är för att barnet endast har utvecklat silbenshålorna fram till dess. Silbenshålorna kan dock drabbas.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0