Halsfluss

Vad är halsfluss?

Halsfluss är relativt vanligt och beror på bakterier eller virus. Det är en infektion som sätter sig i halsmandlarna. Vanligen orsakas halsfluss av bakterien streptokocker grupp A och leder till halsont och ofta feber. Om infektionen beror på bakterier krävs det ibland att man behandlas med hjälp av penicillin.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Bakterier utan symtom

Det är möjligt att ha streptokockbakterier i svalget utan att dessa ger upphov till symtom. Då krävs det inte någon behandling och man smittar oftast inte vilket innebär att det går bra att till exempel vistas i skolan eller på jobbet. Halsmandlarna kan förstoras till följd av en infektion.

Vilka symtom är kända?

De vanligaste symtomet på halsfluss är att man upplever halsont och feber. Det kan ibland vara svårt att svälja vid halsfluss eftersom det gör så ont. Ibland kan lymfkörtlarna svullna och kännas som ömma kulor under huden vid käkvinklarna. Små barn kan ibland ha svårt att identifiera var smärtan sitter.

Halsfluss och bakterier

Det är möjligt att ha ont i halsen utan att detta orsakas av bakterier. Ofta är det då i samband med en förkylning som beror på ett virus, detta kan inte behandlas med penicillin utan måste läka ut av sig själv. Är halsflussen virusutlöst har man ofta även snuva och hosta.

Var kan man vända sig för hjälp?

Halsont är vanligt och de flesta behöver inte söka vård. Har man feber och halsont utan att uppvisa övriga förkylningssymtom bör man dock kontakta vårdcentral. Har man nedsatt immunförsvar eller svårt att gapa och väldigt ont på en sida av halsen ska man alltid kontakta vårdcentral så snabbt som möjligt.

Vad kan man göra själv för att lindra halsfluss?

Det är bra att försöka dricka även om det kan vara obehagligt och göra ont. Man kan också köpa halstabletter som har en lenande effekt. Det går också bra att använda sig av receptfria smärtstillande läkemedel som till exempel Ipren eller Alvedon.

Hur diagnosticeras halsfluss?

Halsfluss diagnosticeras genom att en läkare undersöker mun och svalg med hjälp av en lampa. Detta kan kännas lite obehagligt men går snabbt över. Ibland kan man behöva göra ett snabbtest som är ett slags bakterieprov. Detta görs genom att man topsas i svalget. Topsen undersöks sedan i laboratorium.

Hur behandlas halsfluss?

Om man har stora besvär med halsfluss och om den beror på bakterier kan man få behandling med antibiotika. Denna tas vanligtvis under ca 10 dagar. Ibland drabbas man igen inom en månad och då får man behandling av annan antibiotika. Har man halsfluss ofta kan det bli aktuellt att ta bort halsmandlarna.

Är halsfluss erkänt smittsam, hur smittar det?

Halsfluss är smittsamt och smittan sker genom direktkontakt, till exempel vid en kyss eller om man tar sig i ansiktet efter att ha hållit en annan person i handen. Det tar vanligtvis mellan 2 och 4 dagar innan de första symtomen på halsfluss uppstår.

Vad kan man göra själv för att undvika halsfluss?

För att skydda sig mot halsfluss är det viktigt med god handhygien. Man kan till exempel undvika att ta folk som är sjuka i hand eller se till att man ofta tvättar händerna. Små barn kan undvika smitta genom att vistas mycket utomhus.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0