Vad är öroninflammation?
En öroninflammation är precis som det låter en inflammation i örat. Detta är vanligast hos barn men även vuxna kan råka ut för det. En öroninflammation kan göra väldigt ont och det kan vara svårt att sova eftersom smärtan ofta blir mer intensiv då man ligger ned.
Börjar ofta med förkylning
Oftast kommer en öroninflammation i samband med en förkylning eftersom förkylningsviruset försvagar slemhinnornas förmåga att försvara sig mot bakterier. Ibland kan man behöva kontakta en vårdcentral och få behandling mot öroninflammation men vanligtvis går den över av sig själv med tiden. Det går bra att använda till exempel Ipren eller Alvedon mot smärtan.
Vanliga symptom vid öroninflammation
Små barn under ett år kan få väldigt ont vid öroninflammation och de har ofta feber i samband med detta. Barn som är äldre än ett år drabbas ofta av svårigheter att somna, irritation och dålig matlust. Man kan även temporärt få försämrad hörsel under öroninflammationen.
Trumhinnan kan spricka
Det händer ibland vid öroninflammation att trumhinnan spricker. Detta kan göra väldigt ont men det är inte farligt. Ofta minskar smärtan efter det att trumhinnan har spruckit, men innan dess kan det göra väldigt ont. Att trumhinnan har spruckit kan man märka genom att var rinner ut genom örat.
Var kan man vända sig för hjälp?
Ofta behöver man inte söka akut vård vid en öroninflammation utan man kan vänta och se om det går över. Har man vätska som rinner ur örat eller om värken inte gått över på ett dygn bör man söka hjälp på en vårdcentral eller jourmottagning.
Öroninflammationen går oftast över av sig själv men för att lindra symtomen kan man skaffa receptfria läkemedel mot smärtan. Det går bra att använda till exempel Ipren eller Alvedon i detta syfte. Barn bör inte få i sig acetylsalicylsyra så man ska undvika Bamyl och Treo.
Det är relativt svårt att undvika öroninflammation hos barn och som vuxen är inte risken särskilt stor att drabbas. Rökiga miljöer har dock visat sig ha en triggande effekt på öroninflammation och om man ammar sitt barn ska man fortsätta göra det eftersom det har en skyddande effekt.
Oavsett om man är barn eller vuxen och drabbas av öroninflammation så mår man bäst av att hålla huvudet högt. Detta gör att svullnaden i näsa och öron minskar. Man bör därför ha en extra kudde när man ska sova eller vila.
Läkaren undersöker trumhinnan för att på så sätt ta reda på om det rör sig om en öroninflammation. Trumhinnan är ofta röd och ibland finns det vätska bakom den. Denna undersöks med ett litet instrument som kallas för otoskop. Det är som en liten tratt med en lampa.
Öroninflammation är för det allra mesta ofarligt och går över av sig själv eller med penicillin. Det finns dock undantagsfall där infektionen sprider sig och kan ge komplikationer. Den vanligaste av dessa är mastoidit som innebär att inflammationen sprider sig bakom örat till skallbenet. Detta kan kräva operation.