Vad är diskbråck?
Diskbråck uppstår när en disk mellan kotorna i ryggraden buktar in mot kanalen i ryggraden efter att denne brustit. Oftast gör detta inte särskilt ont och det är relativt vanligt. Om nervrötterna eller ryggmärgen kommer i kläm kan dock smärta uppstå och det kan ibland behöva opereras.
Diskbråck och ischias
Ischias utgörs av en smärta som strålar i ena benet. Detta kan utlösas av diskbråck. Smärtan kan gå över av sig själv med tiden utan att operation krävs. Vanligen uppkommer diskbråck i ländryggen men den kan uppstå i hela ryggraden. Ovanligast är att diskbråck uppstår i bröstryggen.
Vanliga symptom vid diskbråck
Det kanske vanligaste symtomet är att man får ont i ryggen och strålande smärta i något av benen. Man kan dock också få nackont, domningar och stickningar i ben, strålande smärta i bröstkorg, armar och fingrar samt en tyngdkänsla i benen. Ibland kan man även få svårt att kontrollera avföring och urin.
Disken
Disken är en skiva som ska värka stötdämpande. Den sitter mellan ryggradens kotor och om en sådan disk brister så uppstår diskbråck. Disken kan sedan trycka mot nervrötter i ryggradskanalen och då uppstår smärta. Ibland kan detta göra att man får problem även i benen och till exempel har svårigheter att kontrollera benens rörelser.
Var kan man vända sig för hjälp?
Besvären som uppstår till följd av ett diskbråck går ofta över av sig själv inom ett par veckors tid. Får man allvarliga problem och har domningar samt nedsatt känsel ska man dock besöka en vårdcentral, alternativt en akutmottagning. Är man i övre medelåldern är det viktigare att man söker vård.
Oftast tar det längre tid att bli bra om man bara ligger i sängen, därför bör man försöka aktivera sig så fort man orkar. Lättare träning hjälper och det är bra att återgå till arbetet så fort som möjligt. Har man ett väldigt fysiskt arbete kan man dock behöva sjukskrivas.
Ont i ryggen kan bero på andra saker än diskbråck så läkaren kontrollerar vid en undersökning om man inte har någon allvarlig sjukdom. Läkaren undersöker känsel och var verken sitter. Dessutom undersöks reflexer och underlivets känsel. Ibland kan även prover i laboratorium bli nödvändigt, detta för att utesluta allvarlig sjukdom.
Oftast behandlas diskbråck med receptfria läkemedel och att röra på sig. Ibland kan dock behövas starkare läkemedel som kräver recept. Det kan också vara bra att ta kontakt med en fysioterapeut för att få hjälp med att lägga upp ett träningsprogram, för detta krävs det inte någon remiss.
En operation vid diskbråck kan bli nödvändig om man blir förlamad i en arm eller i ett ben eller om man har svårt att kontrollera avföring och/eller urin. Operation kan också vara nödvändigt om man har smärta i benet och denna in minskat inom 3 månader trots behandling.
Om diskbråck behöver opereras görs detta på lite olika sätt beroende på var i ryggen som diskbråcket sitter. Diskbråck i ländryggen är vanligast och när detta opereras öppnar läkaren ryggen och går in och tar bort det. Denna operation brukar ta ungefär en timme och utförs under nedsövning.