Sjukdomar

Sjukdomar

Det finns många olika typer av sjukdomar. Somliga drabbar oss ofta, t ex förkylningsvirus, andra sjukdomar drabbar oss mer sällan. Sjukdomar såsom t ex mässling är så gott som försvunna eftersom många föräldrar idag väljer att följa BVC:s allmänna vaccinationsprogram för barn. Till sjukdomar räknas också psykisk ohälsa som kan behandlas på olika sätt.

En vanlig sjukdom bland barn och vuxna idag är olika förkylningar och säsongsinfluensa såsom t ex magsjuka. En relativt vanlig åkomma som ger sjukdomskänsla är anemi, dvs järnbrist, främst hos unga som är vegetarianer. När det kommer till allvarliga sjukdomar är hjärt- och kärlsjukdomar, bröstcancer hos kvinnor och prostatacancer hos män några av våra vanliga svårare sjukdomar.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Psykisk ohälsa

Idag lever vi tyvärr allt oftare i en stressad tillvaro där mycket skall hinnas med under kort tid. Det krävs att vi presterar bra och lyckas bli starka och självständiga individer med bra utbildning och jobb. Att forma sitt liv på ett hälsosamt sätt kan många gånger vara svårt, speciellt för ungdomar.

När vi är stressade eller inte mår bra kan vår psykiska välmående drabbas och vi kan få olika åkommor som gör att vi mår ännu sämre. De fysiska symptomen kan variera från huvudvärk, yrsel, illamående, trötthet till att känna stark ångest, inte känna någon livsglädje till att ha självmordstankar om personen drabbats av en svår depression.

Vårdcentral

Säsongsinfluensa

När det är vinter är det vanligt att barn och vuxna drabbas av influensa. Den kan vara som en långdragen förkylning eller som maginfluensa med kräkningar och diarré som följd. Idag kan vi vaccinera oss mot vissa typer av influensor men det viktigaste är att under säsong försöka ha en god handhygien och att använda handsprit.

När vi har drabbats av influensa är det viktigt att tänka på att dricka så mycket som möjligt även om aptiten inte är densamma. Det är viktigt att tänka på att vila och låta sjukdomen ta sin tid genom att inte gå till skolan eller jobbet minst 72h efter första symptom, speciellt om det handlar om maginfluensa.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0