Endometrios

Vad är endometrios?

Endometrios är en kronisk sjukdom som orsakas av att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och vars celler kan sätta sig på fel ställen som exempelvis äggstockarna och urinblåsan. Detta leder till inflammation som upplevs vara mycket smärtsamt tillsammans med menstruationen. Trots att sjukdomen inte har ett botemedel är det viktigt att få behandling för att lindra smärtan.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Beroende på svårighetsgrad och för att styrkan av sjukdomen kan variera delas vanligtvis endometrios in i fem olika stadier från mild till svår endometrios. Svår endometrios påverkar andra organ som exempelvis tarmar. För att få en diagnos och påbörja utredning ska man boka tid med en gynekolog för att behandlas.

Endometrios

Vilka symptom är kända?

Symptomen för endometrios kan variera från person till person. En del kan vara symptomfria medan andra kan ha svåra besvär. Kända symptom är stor smärta i samband med ägglossning och att menstruationen varar längre än normalt (2-7 dagar). I samband med detta kan man känna sig febrig och illamående.

Lider man av endometrios kan man även ha liknande symptom som urinvägsinfektion, dvs att det är svårt att kissa eller behöva göra det ofta. Även symptom liknande IBS som förstoppning är vanligt samt att det kan följa med blod i kisset eller bajset under mensen. Det kan även vara svårt att bli gravid.

Var kan man vända sig för hjälp?

För att få hjälp och behandling ska man kontakta en vårdcentral eller gynekolog för undersökning ifall ett eller flera av de ovannämnda symptomen stämmer in på en. Dessa symptom ska då vara så allvarliga att de begränsar ens vardagliga liv och som inte kan lindras med hjälp av läkemedel.

Vem kan få åkomman/sjukdomen?

Endometrios är en mycket vanlig sjukdom och drabbar ungefär vart 10:e kvinna. De första symptomen förekommer i tonåren men kan börja redan vid ens första menstruation. Hur utbredd sjukdomen är beror på symptomen som upplevs. Symptomen och smärtans styrka kan dessutom variera beroende på ens livsstil.

Hur länge är man generellt drabbad av åkomman/sjukdomen?

Endometrios har inget botemedel, men smärtan går att lindra. För vissa försvinner smärtan nästan eller helt när man når klimakteriet och slutar få mens. Behandling beror på ålder, vilket stadie ens endometrios är i eller om man planerar att bli gravid. Detta görs med smärtlindring och hormonbehandling.

Är åkomman/sjukdomen erkänt smittsam, hur smittar den?

Endometrios är inte en smittsam sjukdom, dock har studier visat att det kan vara ärftligt om en släkting har sjukdomen. Vad det är som endometrios beror på är fortfarande okänt och eftersom varje person upplever annorlunda symptom kan det finnas flera orsaker till sjukdomen.

Kan man lindra åkomman/sjukdomen med sin livsstil?

Sjukdomen är en både fysiskt och psykiskt påfrestande sjukdom. Det är viktigt att man känner att man inte är ensam och att stöd finns tillgängligt. Ens livsstil kan påverka endometrios och det börjar med att man ser över exempelvis sin kost och hur ofta man tränar.

Vad kan man göra själv för att undvika åkomman/sjukdomen?

För lindrig smärta finns receptfria smärtstillande läkemedel som exempelvis paracetamol tillgängligt. Har man endometrios märker man däremot att ens matvanor kan påverka smärtan. Detta beror på att en viss kost är bättre för tarmarna. Även träning kan hjälpa då det aktiverar kroppens smärtstillande system och utsöndrar endorfiner.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0