Feber

Vad är feber?

Feber är en naturlig åkomma som är en del av kroppens immunförsvar. Den är ofta en följd av olika sjukdomstillstånd och kan ses som en reaktion på dem. Feber innebär att kroppstemperaturen höjs över normala 37 grader Celsius. Genom denna reaktion kan farliga bakterier och virus enklare bekämpas och oskadliggöras av kroppen själv.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

När kan man få feber?

Feber kan man få när som helst, både när man är vaken eller sover. Den är ofta, men inte alltid, förekommande vid influensa, magsjuka och andra sjukdomstillstånd. Feber går ofta över av sig själv men detta kan påskyndas av läkemedel med paracetamol som är febernedsättande.

Feber

Vanliga symptom

  • Förhöjd kroppstemperatur
  • Trötthet och orkeslöshet
  • Rödfärgad hud
  • Törst, viktnedgång och minskad aptit
  • Saltbrist (natriumklorid och andra essentiella salter)
  • Värk i leder och muskler som kan vara temporärt eller förekomma under hela sjukdomen
  • Utslag på kroppen
  • Tandvärk och svårigheter att äta
  • Andra sjukdomar och åkommor som drabbar patienten samtidigt

Symptomens biverkningar

När man har feber kan man få svårt att ägna sig åt studier eller arbete eftersom kroppen behöver vila och mycket vätska. Det är viktigt att ersätta den mängd man svettas ut med vatten och salt. Man kan också behöva ta sig god tid för ätande och toalettbesök samt för att bädda om sängen.

Var söker man hjälp?

Är man utomlands inom EU har man rätt till kostnadsfria läkarbesök så länge man har med sig sitt sjukförsäkringskort. Är man i Sverige kan man vända sig till vårdcentral för att bli undersökt av läkare. Ofta behövs inget läkarbesök då feber i normalfallet går över av sig självt.

Vem kan få feber?

Alla kan få feber, det är en del av kroppens immunförsvar. Vissa människor kan dock inte svettas, exempelvis de med ektodermal dysplasi. Detta gör att de kan drabbas extra hårt av feber och bli dåsigare än friska människor. Feber kan fås i alla åldrar, från nyfödd till gammal.

Hur länge pågår feber?

Febern styrs av kroppens immunförsvar i övrigt samt vilken åkomma man drabbats av. Kortvarig feber kan man få efter att ha ätit något olämpligt för kroppen eller till exempel efter en vaccinering. Långvarig feber drabbar ofta de som insjuknat i influensa. Då är det extra viktigt att vila och dricka ordentligt.

Är feber smittsamt?

Nej, feber är inte smittsamt. Allas immunförsvar reagerar olika på olika ämnen, såväl exogena som endogena. Feber kan dock förvärras av alkoholmissbruk, andra åkommor och om man vistas i kyliga områden. Ens benägenhet att få feber kan dock variera med tanke på ens immunförsvars uppsättning, som är delvis ärftligt.

Vad kan jag göra för att undvika feber?

– Undvik att tatuera dig eller pierca dig, kroppens immunförsvar reagerar på dessa konstgjorda betingelser genom feberyttringar.
– Klä dig efter väder och se till att huden och slemhinnor inte kommer i kontakt med blött tyg.
– Ha skyddat sex när bägge partner inte är testade.

Kan man lindra feber?

Ja, det går att lindra feber genom ett flertal sätt. Drick mycket vatten och ät näringsrik föda. Träna aldrig när du har feber eftersom detta kan förvärra symptomen och skada hjärtat. Inta febernedsättande paracetamol som går att få receptfritt i matvarubutiker och på apotek. Det gäller att vila sig pigg!

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0