Hälsporre

Vad är hälsporre?

Under foten, i den så kallade hålfoten, sitter senfästet som är ett viktigt stöd för människan. Om man överbelastar foten för mycket genom att gå eller springa för mycket i dåliga skor kan en sporre utvecklas. Detta gör mycket ont och kan bli problematiskt för den som fått en hälsporre.

Hälsporre

Värk under hälen

Den vanligaste anledningen till varför man har ont under hälen är för att foten utsätts för överbelastning. Detta kan vara flera olika anledningar som att man gått för långt eller att man använder dåliga skor. Hälsporre är helt ofarligt men kan vara besvärligt då det medför mycket värk för den som drabbats.

Symtom vid hälsporre

Några vanliga symtom som uppkommer för den som har hälsporre är:

  • Obehag och värk under eller på insidan av hälen
  • Långvarig smärta i hälen som kan vara upp till ett års tid
  • Återkommande besvär under hälen som kommer och går

Hälsporre är en ofarlig men besvärlig sjukdom som ofta blir bättre med motion

Symtomen är desamma för alla

Eftersom det är senfästet under hälen som blir överbelastad och bildar en sporre så ser symtomen likadana ut för alla som drabbas. Ofta gör det ont i perioder men blir bättre med motion. Det är nämligen vanligt att den som en gång haft hälsporre får det vid flera tillfällen i livet.

Få hjälp med dina besvär

Beroende på hur allvarliga dina besvär är och om du vet anledningen till varför eller inte kan det vara bra att uppsöka en läkare. På så vis kan man lättare komma i kontakt med sjukgymnast, fysioterapeut eller andra kunniga inom området för att lära sig metoder som kan lindra besvären.

Varför får man hälsporre?

Om man utsätter foten för mycket överbelastning genom att stå stilla för länge, gå eller springa långt och/eller genom att använda dåliga skor så kan man utveckla en hälsporre. Det är därför det är viktigt att använda skor som är utformade efter sina egna fötter och aktiviteter man utövar.

När bör jag söka vård?

Om du trots att du vilat ett längre tag efter en fysisk aktivitet, bytt ut dina skor och inlägg ändå har ont i fötterna och hälen bör du uppsöka läkarvård för att få diagnosen ställd. Är man orolig kan man alltid kontakta sjukvårdsrådgivning via telefon.

Vad kan jag själv göra för att lindra mina besvär?

Det viktigaste att se över om man har hälsporre är sina skor. Det kan vara optimalt att byta ut dem mot ett par som är stadiga och har mjuk sula. Dessutom är det bra att byta ut inlägg i skorna samt att vila efter fysisk aktivitet.

Hur behandlas sjukdomen?

Beroende på hur allvarliga ens besvär är kan sjukdomen behandlas på olika sätt, några vanliga är att:

– Få råd och hjälp med att införskaffa specialanpassade inlägg till skorna.
– Smärtstillande läkemedel
– Kortisonspruta om tidigare metoder inte fungerar.
– Skulle man trots dessa behandlingar ha likvärdiga besvär kan man få en så kallad stötvågsbehandling eller bli opererad.

Hur undviker man att drabbas av hälsporre?

Vem som helst kan få ont i hälen, men det finns olika sätt att undvika en utveckling av hälsporre. I första hand bör man se över sina skor om man upplever att man ofta får ont i fötterna. Men även att vila mycket efter fysisk aktivitet.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0