Influensa

Om Influensa

Om man får influensa har man blivit smittad av ett virus. Influensa är en vanlig sjukdom och ofta är den relativt ofarlig att smittas av. Dock smittar den lätt och man slutar ofta inte smitta förrän dess att alla symtom har gått över och ett par dagar efter det.

Influensa

Att få influensa

Ofta kommer influensa till Sverige under vinterhalvåret men det finns inget som säger att man inte kan smittas också under resten av året. Ofta börjar influensan som en vanlig förkylning men den tenderar sedan att bli allvarligare och ofta också mer långdragen än en vanlig förkylningssmitta brukar vara.

Vanliga symptom på influensa

När det gäller influensa kan symtomen vara väldigt varierande. Ofta får man feber, allmän sjukdomskänsla och man kan bli trött. Man kan också få ont bakom bröstbenet, man kan bli frusen och man har för det mesta också ont i musklerna. Man brukar dock inte kräkas eller liknande.

När man får influensa kan man också ha svårt att dricka och äta. Detta kan leda till att man blir uttorkad. Ofta upplever man en kraftig trötthet under flera veckor efter det att man blivit av med de huvudsakliga sjukdomssymtomen och under denna tid kan det vara bra att ta det lite lugnare.

Var kan man vända sig för hjälp?

Ofta behöver man inte söka vård om man får influensa. Det brukar gå över av sig själv och många besvär kan avhjälpas med receptfria läkemedel. Om man får hög feber i flera dygn eller om man tillhör en av riskgrupperna, kan det dock vara klokt att kontakta vårdcentralen.

Kan influensan bli farlig?

Om man får svårt att andas när man vilar eller om man plötsligt blir mycket sämre, kan det vara klokt att kontakta sjukvården direkt. Man kan då ha fått en följdsjukdom eller en allvarligare form av influensa och i dessa fall kan läget snabbt bli allvarlig.

Kan man bli immun mot influensa?

Nej, man kan inte bli immun mot influensan. Det kommer en ny influensa i ny form nästan varje år och man kan därför bli smittad igen. Man kan rent av få influensa flera gånger under samma år eller kvartal om det vill sig riktigt illa.

Kan man minska risken att smittas?

Genom att tvätta händerna noga, samt använda handsprit kan man minska risken att smittas och man bör också undvika att röra vid sin näsa, ögonen eller munnen. Om man vet att någon annan är sjuk är det ofta inte heller en bra idé att umgås med dem.

Kan man undvika att smitta andra?

Genom att stanna hemma så länge man känner sig sjuk, samt genom att vara noga med sin hygien kan man minska risken att smitta andra med influensa. Man kan nysa eller hosta i armvecket och det är bra att träffas utomhus eftersom risken att smitta är mindre där.

Hur kan man lindra symtomen?

Det finns effektiva halstabletter och värktabletter på apoteket eller i mataffären som kan lindra halsont, huvudvärk och muskelvärk. Man kan också prova nässprayer samt varma drycker för att lindra nästäppa och irritation i halsen. Det finns också bra hostmedicin att köpa receptfritt på apoteket som lindrar rethosta och slemhosta.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0