Salmonella

Vad är Salmonella?

Salmonella är en sjukdom som drabbar magen via felaktigt hanterad mat och dryck. I de flesta fall är det lindrigt och passerar snabbt. Enstaka kan ådra sig diarré och feber som kan vara i uppemot en vecka. Det viktiga är att stoppa den vätskeförlust orsakad av diarréerna genom att dricka mängder med vätska.

Salmonella

Vanliga orsaker till salmonella

Salmonellabakterier orsakar sjukdomen, och de flesta får smittan medan de är på utlandsresa. Det är även möjligt att bära på bakterien utan att vara sjuk. Vanliga orsaker är att maten blivit tillagad i alltför låg temperatur eller frukt och grönsaker som inte blivit sköljda ordentligt innan förtäring eller tillagning.

Vilka symptom är kända?

Den vanliga sorten salmonella ger symptom oftast först efter cirka tre dagar efter att smittan uppstått fram tills att man blir sjuk. När sjukdomen väl börjar är det ofta akut. Sjukdomen salmonella brukar ofta följas åt av olika kända symptom så som feber, magont och diarré.

När ska jag uppsöka vård?

Om någon av följande symptom uppstår bör du snarast söka vård om du har:

  • Diarré och känner dig väldigt svag och trött.
  • Diarré med blod.
  • Diarré och frossa och kraftig feber.
  • Svåra smärtor i magen.

Vård kan du uppsöka på vårdcentraler eller jouröppna vårdmottagningar eller akutmottagningen om dessa är stängda.

Var kan man vända sig för hjälp?

Misstänker du att du har blivit drabbad av salmonella bör du först ringa sjukvårdsrådgivningen på nummer 1177 för vidare råd. De kan hjälpa dig att identifiera och avgöra symptomens art och ge hjälp och rådgivning kring var du kan vända dig för vård.

Hur smittar salmonella?

Salmonella sprider sig oftast via mat som blivit tillagad i alltför låg temperatur, eller frukt och grönsaker som inte blivit ordentligt sköljda. Det kräver dock att du måste få i dig rätt mycket salmonellabakterier för bli sjuk. Detta betyder att bakterierna måste föröka sig i maten innan det blir smittbärande.

Kan salmonella smittas från en person?

Det kan hända men det är ovanligt, men när det händer brukar det hända inom familjen eller i en förskola. Smittan brukar dock inte spridas efter att diarrén har passerat, men salmonellabakterien brukar finnas kvar i magen en längre period. Dock försvinner bakterierna för de flesta efter ungefär tre månader.

Hur förebygger jag salmonella?

Det finns ingen vaccination mot salmonella, men för att förebygga bakterien är god hygien en viktig faktor vid hantering av olika livsmedel, för att inte riskera att salmonellabakterien förökar sig.

Var noggrann med att äta väl tillagad, genomstekt och kokt mat. Undvik att laga mat åt andra om du är sjuk.

Hur behandlar jag salmonella?

Salmonella behandlas med hjälp av vätska, vilket behöver drickas lite i taget och ofta. Detta är viktigt eftersom diarréerna orsakar vätskeförlust. Detta är särskilt viktigt om det rör småbarn.

När du så småningom börjar känna dig bättre går det bra att försöka äta mer normal mat, vilket borde gå över inom 1-2 veckor.

Hur minskar jag smittrisken för salmonella?

Minska risken för att salmonellabakterien sprids genom att:

– Tvätta händer med tvål före förtäring och efter toabesök.
– Vara hemma från jobb eller skola om du har diarré.
– Använd en egen handduk eller engångshandduk.
– Laga inte mat så länge du kräks eller har diarré.
– Bada inte allmän simbassäng när du har diarré.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0