Vad är urinvägsinfektion?
En urinvägsinfektion kan vara mycket besvärlig och uppstår då bakterier har tagit sig in i urinröret och därefter vidare upp till urinblåsan. Om bakterierna stannar i urinvägarna och urinblåsan så kallas det för blåskatarr. Lyckas bakterierna däremot att ta sig upp hela vägen till njurarna kallas det istället för njurbäckeninflammation.
Blåskatarr är vanligast
Blåskatarr är dock den vanligaste formen av urinvägsinfektion. När man har drabbats av en blåskatarr kan man behöva springa på toaletten och kissa ofta. I samband med att man kissar kan det även svida. En blåskatarr kan läka ut av sig själv, men när det kommer till barn ska man alltid söka vård.
Symptom vid urinvägsinfektion
Vid en blåskatarr så skiljer sig symptomen från den som drabbats av en njurbäckeninflammation. Symptomen vid blåskatarr är att det svider när man kissar och att man måste gå på toaletten med mycket täta mellanrum. Man kan även känna sig lite frusen och ha ont i nedre delen av magen där urinblåsan sitter.
Njurbäckeninflammation måste behandlas
En njurbäckeninflammation måste alltid behandlas så fort som möjligt. När man har drabbats av en njurbäckeninflammation kan man bli mycket sjuk, få hög feber och även känna en smärta i sidan eller i ländryggen. Även illamående är vanligt förekommande. Vid njurbäckeninflammation kan du även känna sveda och behov av att kissa, men inte alltid.
När behöver man söka vård?
Om du är över 15 år och inte upplever något blod i ditt urin kan du vänta upp till en vecka innan du söker vård, för att se om besvären avtar. Är du dock gravid bör du söka vård direkt. Du bör naturligtvis även söka vård om du får stora besvär.
Om du misstänker att din urinvägsinfektion har övergått till en njurbäckeninflammation ska du söka vård så snabbt som möjligt. Du bör då kontakta en vårdcentral, jourmottagning eller åka till en akutmottagning. Du bör även söka omedelbar vård om personen som är drabbad är under 2 år, även vid vanlig blåskatarr.
En blåskatarr kan i många fall gå över av sig själv och med hjälp av enkla knep kan du lindra besvären och bli av med blåskatarren snabbare. Du kan t.ex. ta smärtstillande läkemedel mot svedan och även se till att dricka mycket vatten. Vattnet hjälper till att skölja ur bakterierna.
Det finns flera sätt att minska risken för att drabbas av en urinvägsinfektion. Ett sätt är att alltid försöka kissa ut det absolut sista varje gång du är på toaletten, men även att se till så att du torkar dig korrekt så att tarmbakterier inte överförs till urinröret.
En urinvägsinfektion behandlas olika beroende på vilken typ av bakterier man har och om man har blåskatarr eller njurbäckeninflammation. Vid blåskatarr lämnas ett urinprov och vid njurbäckeninflammation tas ett blodprov för att kolla snabbsänkan. Både blåskatarr och njurbäckeninflammation kan behandlas med hjälp av antibiotika av olika sorter.
När man är gravid löper man betydligt större risk för att drabbas av en njurbäckeninflammation i samband med en urinvägsinfektion. Det är därför mycket viktigt att man så fort som möjligt vänder sig till sin vårdcentral för provtagning eller rådgivning. Pivmecillinam är ett antibiotika som du kan ta hela graviditeten.