Osteoporos

Vad är osteoporos? Osteoporos, eller benskörhet som det också heter, är precis som namnet antyder en sjukdom där skelettet är skört och svagt. Osteoporos gör att man löper större risk för benbrott, och ofta upptäcks inte osteoporos förrän vid en undersökning efter ett benbrott. Den vanligaste orsaken till att äldre råkar ut för benbrott är ...

Osteoporos

Vad är osteoporos?

Osteoporos, eller benskörhet som det också heter, är precis som namnet antyder en sjukdom där skelettet är skört och svagt. Osteoporos gör att man löper större risk för benbrott, och ofta upptäcks inte osteoporos förrän vid en undersökning efter ett benbrott. Den vanligaste orsaken till att äldre råkar ut för benbrott är just osteoporos.

De vanligaste benen att bryta är de i höften, armen och ryggkotorna. De flesta benbrott ger upphov till skarp smärta, men ryggkotor är ett undantag. Ofta känns det bara som värk i ryggen och något som man kanske inte uppsöker sjukvård för. När ryggkotor trycks samman påverkas ryggradens form och man kan bli både kutryggig och kortare.

Vad beror osteoporos på?

Osteoporos beror på att benmängden har minskats, vilket kan bero på lite eller ingen fysisk aktivitet, rökning och kalciumbrist. Det är vanligt att kvinnor i klimakteriet drabbas av osteoporos eftersom hormonet östrogen då minskas. Osteoporos är till viss del ärftligt, cirka 60–80 % av de som drabbas har det i släkten.

Andra riskfaktorer är stort intag av alkohol och brist på kalcium och D-vitamin. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, och det är vanligast att äldre drabbas. I Sverige har ungefär en tredjedel av alla 70-åriga kvinnor osteoporos. Hos 70-åriga män ligger siffran på cirka 17 %. Även barn kan drabbas, men då är benskörheten medfödd.

Förebygga osteoporos

Det finns flera saker man kan göra för att förebygga osteoporos. Några exempel är att undvika att röka, vara fysiskt aktiv samt ha koll på att man får i sig tillräckligt med kalcium och vitamin D. Kalcium finns i bland annat gröna bladgrönsaker, fikon och baljväxter. Vitamin D får vi främst i oss genom solen.

Det går att ta reda på om man löper stor risk att få frakturer. Då ställer läkaren frågor om ens livsstil, matvanor och om man har osteoporos i släkten. Läkaren fyller i svaren i ett formulär som kallas för FRAX, som sedan räknar ut hur stor risk man har för att drabbas av osteoporos inom tio år.

Behandling och att leva med osteoporos

Det finns läkemedel som styrker skelettet och minimerar risken att råka ut för frakturer. Vid en sådan medicinering kan det ibland vara nödvändigt med tillskott av D-vitamin. Det är också viktigt att röra mycket på sig och äta en varierad kost, eftersom man på så sätt behåller sin bentäthet.

När man har osteoporos kan man i stort sett leva som vanligt, men det finns saker som är bra att tänka på. Det är bra att undvika de situationer som är vanligast att bryta benet i, som till exempel att göra saker som kräver att man står på en stol och gå ut när det halt ute.

Källor

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0