Svårt och lätt att äta rätt

Både svårt och lätt att äta rätt

Med rätt kostvanor kan stora hälsovinster uppnås. Världshälsoorganisationen, WHO, menar att upp till 80 % av hjärt- och kärlsjukdomar, 90 % av typ 2-diabetes och 30 % av cancer kan undvikas om befolkningen skulle börja välja bättre mat, sluta röka och bli mer fysiskt aktiv.

För att veta vad som är rätt kost finns Livsmedelsverkets råd som bland annat använder sig av tallriksmodellen för att illustrera fördelningen av livsmedel. En tallrik ska ha tre delar där del ett består av grönsaker och rotfrukter, del två av kolhydrater som t.ex. potatis, pasta eller ris och del tre av protein.

Hälsosam sallad

Förvirring i den allmänna debatten om kost

Det är lätt att bli förvirrad av den allmänna mediedebatten om vilken kost som är bäst för hälsan. Enligt Agneta Yngve som är nutritionist vid Karolinska Institutet förenklas diskussionen i media och många glömmer bort att det handlar om en livsstilsförändring och inte en kortsiktig diet.

Kortsiktiga dieter är svåra att hålla på lång sikt och kan även ge en ökad risk för t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Även om Livsmedelsverkets rekommendationer är generella är de, enligt Agneta Yngve, ändå en bra vägledning för de flesta. På sikt kan det komma mer forskning som kan ge mer individuella kostråd.

Svårt att äta rätt

Det svåra med att äta rätt är inte vad vi ska äta. Forskarna är relativt överens om vilken kost som är hälsosam. Det svåra är att få människor att faktiskt äta rätt kost. Många vet vilken kost som är bra för deras hälsa men väljer ändå ohälsosamma alternativ.  


Istället handlar det om att lyckas ändra på preferenser och vanor. Vilken mat människor väljer beror på vilken mat de är vana vid att äta. Matvanor grundläggs under tidiga år och för många är det svårt att bryta sina rutiner kring mat. Studier tyder på att det är få svenskar som följer Livsmedelsverkets kostrekommendationer.

Svårt studera lyckade bantningsmetoder

Att gå ner i vikt och börja träna är vanliga nyårslöften. Många lyckas med en tillfällig viktminskning men det är få som lyckas behålla den låga vikten och träningsvanorna. Efter nyår är gymmen fulla men vid påsk är det tomt i gymmen och istället fullt framför butikernas påskgodis.

Tyvärr finns inte tillräcklig forskning som visar vilken typ av livsstilsförändring och diet som ger bäst långsiktigt resultat. De studier som skulle krävas för att få fram säkra resultat är mycket dyra och tidskrävande. Det skulle kräva flera interventionsstudier där deltagarna måste följa livsstilsförändringen under flera år. Deltagarna bör väljas ut slumpmässigt för högt bevisvärde av studien.  

Det är med andra ord både lätt och svårt att äta rätt. De flesta vet mycket väl vilken kost som är bra för deras hälsa. Problemet är att börja äta den och dessutom undvika godis, läsk, flottiga bakverk och feta korvar med pommes frites. Ett tips är att successivt vänja sig vid mer frukt och grönt .

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0