Teknik för minskat matsvinn

Teknik för minskat matsvinn Klimatfrågan är en fråga som är akut att ta hand om. Mycket behöver göras av politiker och företag, men det har även betydelse vad vanliga människor gör för val i sina liv. Att försöka vara medveten och leva så klimatsmart det går spelar roll för planetens framtid. En av de saker ...

Matrester ger matsvinn

Teknik för minskat matsvinn

Klimatfrågan är en fråga som är akut att ta hand om. Mycket behöver göras av politiker och företag, men det har även betydelse vad vanliga människor gör för val i sina liv. Att försöka vara medveten och leva så klimatsmart det går spelar roll för planetens framtid.

En av de saker som påverkar klimatet mest är matsvinnet. Det har faktiskt en lika stor negativ påverkan på klimatet som flygresor har. Runt en tredjedel av alla livsmedel som framställs slängs, och till stor del sker det i vanliga hushåll. I produktionen av mat sker utsläpp, vilka är helt i onödan om maten sedan slängs.

Att undvika överköp

Teknik kan vara till hjälp för den som vill minska matsvinnet, vilket forskare tittat närmare på. En sak de undersökt har varit hur det går att hjälpa människor att undvika att köpa hem varor som redan finns hemma. Att köpa hem för mycket ökar nämligen risken för att mat slängs.

I en ny teknik som utvecklats används en enkel scanner för att registrera allt som ställs in i skafferi och kylskåp. Informationen sammanställs sedan och görs tillgänglig i en app. När det är dags att handla hem fler varor blir det då enkelt att kolla vad som redan finns hemma.

Kom-ihåg-hjälp

En annan teknisk lösning som utvecklats av forskare är en knapp som människor kan ha på sitt kylskåp. Knappen skapar påminnelser när det är dags att kolla om bäst-före-datum på livsmedel är på väg att gå ut. Att bli påmind om detta ökar chansen att maten används innan den blivit för gammal.

Även andra tekniska lösningar håller på att utvecklas för att minska matsvinnet. Ett exempel är smarta etiketter. De kan visa om det som finns i en matlåda fortfarande är fräscht och går att äta. Med den hjälpen blir det lättare att välja att äta maten istället för att slänga

Appar för att skapa förändring

Appar kan användas på olika sätt. Bland annat kan de hjälpa konsumenter att få en helhetsbild av något. Det har redan testats när det gäller klimatpåverkan allmänt, där det går att se olika livsmedels klimatpåverkan. När informationen är lättillgänglig blir det lättare att välja klimatsmarta alternativ.

Nu håller en liknande app på att utvecklas som istället har fokus på matsvinn. Med appens hjälp ska det gå att få en bild av hur mycket mat som egentligen slängs i hushållet. Den ska också göra det lättare att hitta strategier för att minska hur mycket mat som kasseras.

Källor

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0