Tomat skyddar mot stress

Tomat skyddar mot stress

Hård träning orsakar stress i kroppen och det pågår mycket forskning kring hur man ska kunna reducera stressen med hjälp av rätt kost. Siamak Haghdoost är en av alla forskare som genomför studier med försökspersoner på motionscykel. Vältränade individer utsätts för tester för att se hur tomatjuice påverkar stressnivåerna.

Efter att ha cyklat på 80 % av maxpulsen får försökspersonerna dricka tomatjuice och lämna salivprov. Man vill se hur en vältränad individ reagerar och vad som händer i kroppen och vilka effekter juicen möjligen kan ha. I en uppmärksammad studie 2012 har man redan visat att det skyddar mot så kallad oxidativ stress.

Tomater

Hitta rätt kostråd

Nästa steg är att hitta vilka kostråd som skulle kunna rekommenderas för att dra nytta av forskningens resultat. Träning är nyttigt för kroppen men vissa biprodukter kan skapa onödigt slitage på systemet, och man kan se skadat DNA efter hård träning. Detta kan i längden leda till sjukdomar som vid rökning eller strålskador.

Med hjälp av en ändrad livsstil och kost kan man förebygga problemen vid oxidativ stress och därför har man börjat intressera sig för tomater som visat sig kunna ge ett sådant skydd. Det är välkänt att de innehåller rikliga mängder karotenoider som fungerar som antioxidanter. Forskningen är i full gång och Siamak Haghdoost forskar även kring cancer.

Att hitta en lagom nivå

Antioxidanter bör finnas i lagom mängder i kroppen och hjälper immunförsvaret i kroppen. Att inta överdrivna mängder har inte visat sig ge någon bättre effekt. Siamak Haghdoost själv dricker en klunk tomatjuice varje morgon och fokuserar på att få i sig ett dagligt intag av frukt och grönt. Kosttillskott rekommenderar han inte.

Små mängder av stress är inte farligt utan tvärtom bra för kroppen och är inte heller möjligt att helt stå fri ifrån. Den som tränar i stora kvantitativa mängder och äter tillräckligt med frukt, har ett skydd mot oxidativ stress. I övrigt rekommenderar han att man ökar sin träning långsamt, äter mindre rött kött och äter grönsaker.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0