Tonåringar dricker hellre hemma

Alkoholdrickande i hemmet ökar bland unga På senare tid har det kommit allt mer intressant forskning om ungdomars alkoholvanor. Att ungdomar börjar utforska vuxenvärlden och sin plats i denna tidigt är inget nytt. Att det då även ingår att dricka alkohol är egentligen inget konstigt. Vad som är intressant är dock var ungdomar väljer att ...

Ungdomar dricker hellre alkohol hemma

Alkoholdrickande i hemmet ökar bland unga

På senare tid har det kommit allt mer intressant forskning om ungdomars alkoholvanor. Att ungdomar börjar utforska vuxenvärlden och sin plats i denna tidigt är inget nytt. Att det då även ingår att dricka alkohol är egentligen inget konstigt. Vad som är intressant är dock var ungdomar väljer att dricka alkohol.

Forskning som Birgitta Ander har gjort vid Jönköping University visar nämligen på att tonåringar dricker i hemmet hellre än utanför dess trygga vägar. I sin doktorsavhandling skriver Ander att ungdomar väljer att dricka sig berusade hemma istället för att ta sig ut, något som ungdomar förr i tiden gjorde när det vankades fest.

Ungdomar dricker där vuxna dricker

Idag är alkohol en del av många vuxnas liv. Det dricks alkoholhaltiga drycker såsom öl, vin och drinkar både nu och då. Såväl vid middagar hemma och på restauranger, samt på fester dricks det. Eller varför inte någon dryck framför tv:n en vardagskväll. Alkoholen är alltid tillgänglig och dricks därmed.

Då ungdomar gör vad vuxna gör är det inte märkligt att de tar efter sina föräldrar. Alltså väljer även ungdomar numer att berusa sig hemma. Genom att dricka alkohol hemma kan de kontrollera vad de dricker, istället för att råka få i sig dålig alkohol. Något mer de kan kontrollera är vem de dricker med.

Kontroll är viktigt

Genom att man endast förtär alkohol i hemmet kan man välja vem man vill dricka med. Genom att endast bjuda in sina vänner kan ungdomarna dels få ett bättre sällskap och dels känna sig tryggare med sin omgivning. Adler kom i sin doktorsavhandling fram till att ungdomar vill ha full kontroll över sitt drickande.

Dagens ungdomar dricker alkoholhaltiga drycker för att ha kul. Det dricks när det är fest, något som får festen att stå ut från den annars gråa vardagen. När ungdomarna dricker dricks det mycket, men inte så att de tappar kontrollen och gör bort sig, något som kan ses som allt för pinsamt.

Positivt att ej dricka utomhus

Att dricka alkohol som ung kan vara negativt. Att ungdomar väljer att dricka i hemmen kan dock ses som något positivt. De riskerar då inte oavsiktligt och ofrivilligt att få i sig substanser. De riskerar heller inte att utsättas för våld av människor de ej valt att umgås med under sitt festande.

Enligt Ander har alkoholdrickandet för att skapa berusning minskat bland dagens ungdomar. Drickandet ligger nu i samma nivåer som på 70-talet. En av anledningarna till detta kan vara sociala medier. Dessa gör nämligen att ungdomar kan ingå i sociala sammanhang utan att behöva uppsöka dessa utomhus och i stora gäng.

Källor

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0