Träna om du drabbas av cancer?

Träning och cancer

Att få beskedet att man drabbats av cancer är antagligen ett av de värsta beskeden man kan få i livet. Cancer är en sjukdom som förknippas med död och lidande. Men livet tar faktiskt inte slut bara för att man drabbas. Man kan bli frisk igen, det handlar bara om att våga satsa.

Om man drabbas av cancer kanske det inte känns så inspirerande att gå och träna. Det är dock som så att forskning har visat att träningen faktiskt kan göra att man blir frisk snabbare. Det finns också en större chans att man tillfrisknar helt om man ser till att träna.

Att träna när det gör ont

Ibland kan det vara så att man har lite ont i kroppen. Det kan antingen vara ett symtom eller en biverkning från en medicin. Att träna när det gör ont är sällan roligt och vissa övningar kanske inte alls kan göras. Men det är bra att träna.

Om det smärtar att träna kan det vara klokt att ta det lite lugnt. Ibland kan det vara bra att träna lite även om det känns i kroppen. Man kan kanske gå en promenad eller göra lite yoga för att få kroppen att slappna av lite extra och bli av med smärtan.

Viktigt att ta hand om sig

Även om man har fått besked om att man har cancer är det viktigt att man tar hand om sig själv. Kanske får man då tid till att börja på gym, träna i simhallen eller liknande? Innan man blir sjuk är det ofta svårt att prioritera sig själv.

För att man ska ha en större chans att bli frisk behöver man tänka på att man sover, äter och dricker ordentligt. Då kan kroppen orka med att kämpa mot cancern. De läkemedel som används kan också slita en del på kroppen. Tar man hand om sig kommer man att må bättre, även om man har cancer.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0