Träning för hemarbetare

Ta hand om kroppen vid arbete hemifrån På grund av coronapandemin är det många som har arbetar hemifrån. Kraven på fysisk distans och social distansering har gjort att många vanor har förändrats. Det är ytterst viktigt att ta hand om kroppen och hälsan under dessa tider. Med några smarta tips är det inte särskilt svårt. ...

Hemmaträning

Ta hand om kroppen vid arbete hemifrån

På grund av coronapandemin är det många som har arbetar hemifrån. Kraven på fysisk distans och social distansering har gjort att många vanor har förändrats. Det är ytterst viktigt att ta hand om kroppen och hälsan under dessa tider. Med några smarta tips är det inte särskilt svårt.

Fysioterapeuterna och forskarna Frida Eek och Eva Ekvall Hansson delar med sig av sina bästa tips för att bebehålla hälsan när du jobbar hemifrån. De betonar vikten av att följa rekommendationerna och restriktionerna och ger därför tips som kan utföras i den rådande virussituationen. Dessa tips går självklart att anpassa efter olika förutsättningar.

Upprätthåll rutiner & Håll fysisk (men inte social!) distans

Rutiner är A och O när du arbetar hemifrån. I osäkra tider när mycket har förändrats är det särskilt viktigt att skapa rutiner och vanor. Det är till exempel bra att ha fasta tidpunkter för de olika måltiderna samt att börja arbeta vid samma tid varje dag.

Det är viktigt att följa rekommendationerna och hålla fysisk distans. Detta betyder dock inte att social kontakt ska undvikas. Tvärtom är det extra viktigt att prata med kollegor, familj och vänner under dessa tider. Digitala hjälpmedel gör det möjligt att hålla kontakten och inrätta sociala inslag i vardagen. Fikarasten med kollegorna kan exempelvis ske via Zoom.

Motionera & Utnyttja de träningsmöjligheter som finns

Fysisk aktivitet är särskilt viktigt när det inte är möjligt med normal vardagsrörlighet. I Sverige finns det inga restriktioner som hindrar utövande av fysisk aktivitet utomhus. Trots att gymmet håller stängt är det fortfarande möjligt att promenera, cykla, vandra i skogen och träna utomhus.

Se till att utnyttja de träningsmöjligheter som finns. Många gym har anpassat träningsmöjligheterna och erbjuder bland annat pass utomhus eller träning med få deltagare. Det finns även ett stort utbud av träningspass online som gör det möjligt att träna i hemmet. Det finns ett stort utbud av träningsmöjligheter även för den som arbetar hemifrån.

Upptäck nya aktiviteter & Se över hemmaergonomin

Förändrade tider kan även innebära möjligheter. Detta är ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya aktiviteter och träningsformer. Det finns många aktiviteter som går att utföra med fysisk distans, bland annat löpning, cykling och vandring. Att kombinera nya aktiviteter i det vackra vårvädret är bra både för kroppen och sinnet.

Det är även nödvändigt att se över ergonomin i hemmet för att kroppen ska må bra även under arbetstid. Den som arbetar hemifrån bör skappa en gynnsam ergonomisk arbetsmiljö. Det kan vara en god idé att se över möjligheten att ta hem datorskärm, kontorsstol och tangentbord om det underlättar hemarbetet.

Källa

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0