Trötthet

Olika varianter av trötthet

Alla känner trötthet ibland, men det är viktigt att kunna identifiera olika former av trötthet. Att vara trött kan vara helt normalt, men det kan även vara ett tecken på olika sjukdomar. Att vara trött innan läggdags eller efter en dålig natt är normalt, men ibland är tröttheten besvärlig och förekommer ofta.

Julie Lasselin är forskare vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Hon reder ut vad som skiljer en tillfällig trötthet från en sjuklig trötthet samt vad som händer i kroppen när tröttheten smyger sig på. Begreppet ”trötthet” är dessutom luddigt eftersom det kan beskriva både en jobbig sjuklig känsla och en skön avslappnad känsla.

Trötthetsstudier

Julie Lasselin forskar inom området psykoneuroimmunologi. Hon studerar trötthet och hur kroppen upplever trötthetskänslor. Hon beskriver trötthet i grader där de högre nivåerna är svåra att leva med. Hennes studier omfattar sjukdomsbeteende, bland annat hur kroppen reagerar med trötthet vid sjukdom. Vid sjukdom säger hjärnan åt kroppen att ge energi till läkandet och därför upplevs trötthet.

120 friska personer har injicerats med ämnet LPS eller placebo för att studera deras trötthet. LPS får kroppen att tro att en sjukdom är på väg. Studien undersökte hur trötta testpersonerna kände sig. Blodprov togs ofta för att mäta cytokiner som är associerade med trötthet. Studien visade att den självskattade tröttheten följde kurvan av cytokin­förekomst hos testpersonerna.

Trötthet vid sjukdom och stress

Trötthet är vanligt vid ett stort antal sjukdomar och därför är det viktigt att vara uppmärksam på trötthetstecken. Trötthet kan exempelvis vara ett symptom för MS, reumatiska ledsjukdomar. Kroppen reagerar med trötthet för att få ned inflammationen. Ibland upplevs dock trötthet även under låga inflammationsnivåer. I dessa fall följer tröttheten smärtnivåerna istället.

Stress kan orsaka en stor trötthetskänsla. I detta fall förekommer ingen inflammation, men ändå uppstår en känsla av utmattning och trötthet. Psykisk ohälsa är mycket vanligt förekommande i Sverige och stressrelaterade sjukdomar ligger bakom många sjukskrivningar. Utmattning är en hjärnsjukdom som bland annat ger en kraftig trötthetskänsla. Långvarig stress är den bakomliggande orsaken.

Vanlig trötthet & Tips för att minska vardagströtthet

Det finns flera anledningar till att människor upplever trötthet. Många av dessa är inget tecken på sjukdom. Förutom dålig sömn och trötthet i samband med träning kan även brist på järn och B12 ge en trötthetskänsla. Störningar i hormonnivåer, till exempel kortisol eller insulin, kan ge en ökad trötthet.

Det är möjligt att minska vardagströttheten. En enkelt blodprov på en vårdcentral kan ge svar på om det finns en förklaring till tröttheten, till exempel järnbrist. Ofta är det dock faktorer som sömn, träning och kost som ligger bakom känslan av låg energi. Genom att sova bättre, motionera mer och äta näringsrikt kan många överkomma vardagströttheten.

Källa:

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0