Undvik skador vid träning

Tips på hur man undviker skador vid träning Visserligen är det konstaterat att träning innebär att risken att bli sjuk minskar, samt färre skador i vardagslivet, men framför allt så förlängs livet. Det som är problemet med att träna är att hitta balansen med rätt träning och att undvika skador. Det tillhör inte ovanligheten att ...

Träningsskada

Tips på hur man undviker skador vid träning

Visserligen är det konstaterat att träning innebär att risken att bli sjuk minskar, samt färre skador i vardagslivet, men framför allt så förlängs livet. Det som är problemet med att träna är att hitta balansen med rätt träning och att undvika skador.

Det tillhör inte ovanligheten att de som tränar skadar sig under sin träning eller rent av tränar på ett felaktigt sätt. Bland de vanligaste skadorna som man kan råka ut för är att man kan få ont i nacke och rygg. Därför är det aldrig fel att ta del av några bra tips innan man börjar träna.

Stretcha och värm upp

Innan man börja sitt träningspass bör man se till att kroppen är uppvärmd och musklerna har blivit stretchade. Idrottsskador är vanligtvis kopplade till att rörligheten minskar, vilket stretching och uppvärmning förhindrar. Förutom risken för att få onödiga skador, kommer man att prestera bättre under sin träning. Glöm inte att dricka under träningen!

Anledningen till att risken för skador minskar hänger ihop med att under tiden som kroppen blir uppvärmd sätts blodcirkulationen igång och musklerna får syre. Detta innebär att man från början är redo att prestera. Saknas erfarenhet av stretchning så få hjälp av någon som kan. Tänk på att stretcha långsamt och rörelserna får inte vara för långa.

Otränad bör vara försiktig

Skulle det vara så att man är otränad är risken att skada sig större. Är det ett tag sedan man tränade sist, gäller det att träna lugnt och inte hårt de första passen under sin träningssäsong. Börja därför passen försiktigt för att sedan öka intensiteten i träningen allt eftersom och undvik överansträngning.

Man kan sedan tidigare vara vältränad i en sport eller träningsform, vilket innebär att konditionen är mycket bra. Problemet blir istället om man exempelvis har åkt utför hela vintern och när sedan våren kommer börjar man löpträna istället och löper långt och snabbt. Problemet är då att kroppen är inte anpassad för just löpning, vilket ökar skaderisken.

Ha rätt utrusning

Det gäller att se till att ha rätt utrustning och det går inte att snåla på kvaliteten, samt att det kan vara skillnaden mellan att skada sig eller inte. Ha bra skor, om du exempelvis löptränar. Olika typer av träning kräver olika skor, så gå till en butik som erbjuder ett brett utbud.

Vid kontaktsporter krävs det att man har ordentliga skydd på handleder, armbågar, bröstkorg, knän och smalben samt ansiktsskydd, munskydd och suspensoar om det också krävs. Har man glasögon finns det speciella glasögon som går att skaffa. Då kan man också se vad man håller på med. Dessa glasögon klarar av lite tuffare tag.

Källor

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0