Zonterapi

Vad är zonterapi?

Zonterapi är en behandlingsform som bygger på alternativmedicin och har alltså ingen grund i medicin eller vetenskap. Man använder kroppens naturliga sätt att läka sig själv istället för att ta till andra utomkroppsliga behandlingar för att lindra eller läka olika tillstånd och besvär. Detta gör att zonterapi också kallas reflexologi.

Hur utförs behandling med zonterapi?

Zonterapi kallas också reflexologi just för att man stimulerar kroppen till självläkning genom att trycka på reflexpunkter främst under fötterna, men dessa finns också på ansikte och öron. Det liknar akupunktur eftersom man utsätter specifika områden för ett tryck som ska ge ett läkande resultat i kroppen.

Zonterapi

När började man använda zonterapi?

Man vet att zonterapi har funnits och använts väldigt länge över hela världen, men det började utvecklas i början av 1900-talet av läkaren William H Fitzgerald. Där delade han in kroppen i två halvor med fem olika zoner på vardera kroppshalva och med ryggraden som mittlinje.

Detta har sedan utforskats vidare i olika former och zonterapin kom till Sverige någon gång under 1970-talet. Karl-Axel Lind är den som fortsatt utveckla zonterapin i Sverige genom att studera vilka zoner under fötterna som stimulerar vilket område i kroppen för att på så sätt kunna läka och lindra olika sjukdomstillstånd.

Vilka åkommor kan man lindra med zonterapi?

Många använder zonterapi som behandling för långvarig stress och utbrändhet. De finner detta avslappnande och återhämtande. Zonterapi har också använts som behandlingsmetod för depressioner där många har uppnått goda resultat. Behandlingen gör att kroppen utsöndrar oxytocin som är motsatsen till stresshormonet adrenalin och därför kan detta minska stress.

Oxytocinet som utsöndras i samband med zonterapi skickar ut en del signaler till kroppen. Signaler om att slappna av och få igång matsmältningen som ofta stannar av vid ett långvarigt stresstillstånd. Oxytocinet triggar också immunförsvaret att arbeta mer effektivt och minskar därmed psykosomatiska symtom som återkommande förkylningar som lätt uppstår vid en långvarig stressperiod.

Zonterapi kan lindra många tillstånd

Utöver stress så har zonterapi gett goda resultat för många andra sjukdomstillstånd. T ex huvudvärk, gallbesvär, tandlossning, allergier och mag-och tarmbesvär. Zonterapi fungerar också mycket effektivt mot kroniska inflammation vid t ex Crohns sjukdom och reumatiska sjukdomar genom att man triggar igång kroppens egna självläkningsförmåga.

Zonterapi ger ökad blodcirkulation och sätter igång lymfkörtelsystemet som är en stor del av vårt immunförsvar. Genom ökad cirkulation av blod och lymfkörtelsystem och en större utsöndring av oxytocin så börjar kroppen automatiskt att läka de störningar som kan finnas. Detta kan göra att man i början känner sig sämre än innan för att sedan vända om.

Zonterapi för kvinnor

Just för kvinnor har zonterapi visat sig ha en extra god effekt. Många har upplevt lindring av oregelbunden menstruation, förbättring av endometrios, lindring av klimakteriebesvär, minskade menstruationssmärtor och även ökad fertilitet. Detta genom att stimulera olika zoner för att reglera hormonnivåer och uppnå större balans i dessa hos kvinnor.

Genom att stimulera olika zoner i hjärnan så kan man på så vis reglera hormonnivåerna i kroppen beroende på vilket besvär man har, allt från kraftiga menstruationssmärtor till minskad fertilitet. Man kan genom zonterapi även stimulera zoner som påverkar äggstockar, binjurar och sköldkörtel som är viktiga komponenter i det kvinnliga hormonsystemet.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0