Antiinflammatorisk Kost

Vad är antiinflammatorisk kost

I dagen samhälle ökar de livstilsrelaterade sjukdomarna som exempelvis diabetes typ 2. Forskning visar att dessa sjukdomar bland annat orsakas av ökad inflammation i kroppen. Genom att välja en antiinflammatorisk kost kan inflammationen minskas och sjukdomarna undvikas. Grönsaker, hälsosamma fetter och bär är några exempel på antiinflammatoriska livsmedel.

Vitlök sägs vara antiinflammatoriskt

Livsmedel som minskar inflammation i kroppen

Vilka livsmedel bör man välja för att minska inflammationen i kroppen? Grönsaker, bär och frukt anses minska inflammation. Även fett från avokado, kokos, nötter, fisk och skaldjur bör väljas. Vitlök, gurkmeja, ingefära och surkål är andra livsmedel som har visat sig bidra till ökad hälsa.

Det är viktigt att äta en varierad kost bestående av många olika hälsosamma livsmedel. På så sätt tillgodoses kroppens behov av alla nödvändiga näringsämnen. Det är också viktigt att undvika vissa extra ohälsosamma livsmedel eller i varje fall endast äta dem väldigt sällan vid speciella tillfällen och i mindre mängd.

Livsmedel som ökar inflammation i kroppen

Livsmedel som leder till en viktuppgång leder också till ökade inflammationsmarkörer. De flesta processade livsmedel brukar leda till ökad aptit och ökad vikt. Exempel är godis, bakverk, viss färdigmat, läsk och alkohol. Denna typ av kost bör endast intas i mindre mängder och kan helt uteslutas.  

Många processade livsmedel har ofta ett lågt näringsinnehåll men ett högt kaloriinnehåll. Genom att välja livsmedel utan en lång innehållsförteckning kommer kosten att bli mer hälsosam. Grönsaker, bär och frukt samt nötter, fröer och fisk är naturliga livsmedel som våra kroppar mår bra av. Mat lagad från grunden med naturliga råvaror är den mest hälsosamma kosten.

Viktminskning

Fetma och övervikt leder till förhöjda nivåer av cytokiner i kroppen. Cytokinerna är en inflammationsmarkör som skapar en låggradig inflammation i kroppen som kan orsaka diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Vid en viktnedgång minskar cytokinnivåerna och därmed inflammationen och risken för att utveckla vissa sjukdomar. För att gå ned i vikt krävs en livsstilsomläggning.

För att tappa kilon gäller det att välja hälsosamma livsmedel och öka sin fysiska aktivitet. Det är viktigt att skynda långsamt. De allra flesta har lagt på sig överflödiga kilon under många år. Tyvärr krävs det också flera år för att skapa en långsiktigt hållbar lägre vikt. Snabbdieter på några veckor leder bara till jojo-bantning.

Fysisk aktivitet och minskad stress

Även motion och att vara fysisk aktiv anses bidra till ökad hälsa och minskad inflammation i kroppen. Extrem hårdträning däremot kan öka inflammationen i kroppen. Tre pass i veckan då du blir svettig och flåsig samt att vara fysiskt aktiv varje dag ger en bra grund för hälsa.

Stress är också något som visat sig kunna påverka inflammationer i kroppen. Enligt vissa forskningsstudier ökar mängden cytokiner vid långvarig stress. Stress i sig är inte farligt utan det är när stressen aldrig följs av återhämtning som den kan orsaka ohälsa. Det gäller med andra ord att varva ner och vila efter en dag med stress.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0