Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger och dess effekter

Äppelcidervinägerns och dess effekter kan spåras bakåt i tiden så långt som till läkekonstens fader Hippokrates och tiden före Kristus. Många kanske har sett flaskan med vinägern i sin matbutik men inte riktigt förstått dess breda användningsområde som sträcker sig bra mycket längre än till salladsdressing och smaksättare.

Fördelarna med att börja använda äppelcidervinäger till diverse områden är både hälsosam, plånboksvänlig och dessutom bra för miljön. Detta pga att du bland annat kan byta ut rengöringsprodukter mot vinäger, dricka det och använda det på kroppen. Tänk dock på att välja en ekologisk produkt då äpplen vanligtvis är kraftigt besprutade.

Äppelcidervinäger

Hälsa

Genom att dricka äppelcidervinäger eller genom att tillsätta det i din matlagning kan vinägern påverka din mättnadskänsla vilket leder till minskad viktökning. Tips kan vara att blanda ut vinägern i ett glas vatten. Det finns även en studie som visar på att ättikssyran, som finns i äppelcidervinäger, kan bromsa kroppens fettinlagring.

Det finns även flertalet studier som visar på att äppelcidervinäger kan sänka blodsockernivåer i kroppen. Genom att inta två matskedar vinäger innan sänggående varje dag sänktes deltagarnas blodsocker med 4-6 procent. Detta är ett väldigt bra knep för diabetiker att förändra sin blodsockerhalt just under nattetid, då det annars kan vara svårt att ha kontroll över detta.

Skönhet

Äppelcidervinäger är magisk mot illaluktande odörer, som till exempel fotsvett och varma armhålor. Torka därför tårna, fötterna och armhålorna med vinägern. När denna har torkat kommer du inte känna någon doft över huvudtaget. Detta genom att vinägern balanserar ph-värdet och eliminerar illaluktande bakterier utan starka kemikalier som annars kan finnas i till exempel en deodorant.  

Vinägern kan även användas för att bleka tänderna, späd denna med två delar vatten och gurgla blandningen som ett munskölj innan tandborstning. Denna blandning tar även död på de bakterier som ger en illaluktande andedräkt. Likväl kan du skölja håret med äppelcidervinäger en gång i veckan, så blir det glansigt och mjukt av syran.

Kost

Det självklara användningsområdet för många gällande just äppelcidervinäger är en salladsdressing. Blanda vinägern med olja, senap, salt och peppar och du har den perfekt smakrika och hälsosamma dressingen redo. Samma sak gäller såser och marinader. Syran ger övriga kryddor ett härligt lyft och passar extra bra tillsammans med barbecuesås.

Genom att tillsätta lite vinäger i din bakning får kakan ett extra lyft som hade varit svårt att uppnå utan. Dessutom kommer du inte att känna någon smak av vinägern när kakan har bakats klart. Även soppor är bra att smaksätta med vinäger, dessutom maskerar maträtten smaken på ett bra sätt.

I hemmet

Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten, då har du ett effektivt bakteriedödande rengöringsmedel fritt från toxiner och gifter. Bra för miljön och bra för ditt hem. Dessutom försvinner vinägerlukten när vätskan har torkat. Finns det någon plats eller möbel i ditt hem som sprider otrevlig lukt? Placera en skål äppelcidervinäger på platsen och lukten neutraliseras.

Trots det faktum att äppelcidervinäger är giftfritt är det faktiskt mer effektivt än ett vanligt ogräsmedel. Blanda en halv liter äppelcidervinäger med två deciliter salt och en halv tesked diskmedel. Spraya sedan blandningen på det som du vill ska dö bort, och skydda blommor och annan växtlighet som du vill ska leva kvar.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 4.00