Energi & Kalorier

Vad är kalorier?

Kalorier är en enhet som används för att beskriva den energi som man får i sig genom att konsumera mat och dryck. Kroppen förbränner ständigt denna energi för att kunna fungera och genom att hitta en bra balans mellan intag och förbränning bibehåller man en normal kroppsvikt.

Om man äter mer kalorier än man förbränner blir resultatet en viktuppgång och hur mycket man går upp är en ren fråga om hur stor obalansen är. På liknande vis går man ner i vikt om man förbrukar fler kalorier än man konsumerar och det är alltid bra att vara medveten om sina kostvanor.

Energi och kalorier

Hur många kalorier behövs?

Alla människor behöver energi för att kunna leva och hur många kalorier som behövs beror på ens kön, ålder, vikt och längd liksom hur aktiv man är. Är man mycket aktiv behöver man fler kalorier och sitter man mest stilla behöver man färre eftersom det inte krävs samma mängd energi.

Är man lång och har stor kroppshydda behöver kroppens hjärta och organ också jobba mer för att fungera, medan en tunn person inte kräver samma energi. Muskler kräver extra energi och de är därför elitidrottare behöver extremt stora mängder mat; tränar man utan att få i sig kalorier kan man råka illa ut!

Ålder och kön

Anledningen till att man förbrukar färre kalorier med åldern beror dels på att man tenderar att bli mindre aktiv och dels på att man stadigt förlorar muskelmassa ju äldre man blir. Skillnaden mellan män och kvinnor är däremot inte enorm då en genomsnittlig, medelålders kvinna behöver 2100kcal medan en man 1600kcal dagligen.

På samma sätt behöver aktiva tonåringar mycket mer energi då de ständigt befinner sig i rörelse, och då kroppen fortfarande växer är kaloribehövet större. Vid ungefär 18 års ålder balanseras detta utav naturliga skäl. Det pågår ständigt studier om hur man bäst ger energi åt skolbarn via skolmaten för bästa resultat.

Att gå ner i vikt

Många människor har problem med vikten och fetma håller på att bli en folksjukdom. Det erbjuds många dieter som utlovar fantastiska resultat, men i grund och botten handlar det om balans mellan kaloriintag- och förbrukning. Genom att äta mindre och vara mer fysisk aktiv kan man uppnå fantastiska resultat.

Om man skapar ett kaloriunderskott på ungefär 500kcal om dagen kan man gå ner mellan 0.5-1kg i veckan, och den bästa metoden är att ta hälften av minskningen genom kost och hälften extra motion. Genom att räkna ut hur mycket man behöver minska kaloriintaget om dagen kan man sedan göra en vettig plan utan överdrifter.

Att räkna kalorier

Ett enkelt sätt att räkna kalorier på är att skaffa sig en matvåg och en kaloritabell och sedan räkna ut hur mycket man konsumerar. Man bör aldrig glömma att det dock inte bara handlar om kalorier utan även om ämnen som mineraler, proteiner och vitaminer som är livsviktiga.

Två hundra kalorier sallad kommer i en mycket större volym än samma mängd från bakverk då socker och fett innehåller mer energi än spenat och broccoli. Däremot innehåller bakverken ingen näring, varav det första alternativet alltid är att föredra för en god och stark hälsa. Kalorier är livsnödvändiga men bör komma tillsammans med nyttiga ämnen.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0