Grönkålschips

Grönkålschips, ett sunt val

Vi svenskar äter tillsammans 126 ton potatischips i genomsnitt, varje fredag. 1 Kg potatischips ger utsläpp av 2,2 kg växthusgaser.
Med andra ord så kanske det är dags att dra sitt strå till stacken och välja ett grönare alternativ som både är bra för kropp och natur. Idag är det ganska lätt att hitta substitut till chips.

Om man bara söker på ”alternativ till chips” på nätet så kommer det jättemycket tips på saker man kan göra själv eller köpa. Allt från nötter till fruktsnacks och grönsakssnacks. Det är inte heller svårt och tar inte lång tid att göra i ordning själv.

Grönkålschips

Vitaminkål

Grönkål kan kanske bli en ny bästa vän. Den är fullproppad med Järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. För svenskarna är det dock vanligast att använda grönkål på julbordet. Men varför inte lyfta den gröna bollen ett snäpp högre och använda den under flera helger, eller när snackssuget kommer farande?

För att bli ännu mer övertygad om hur bra grönkål är tack vare alla vitaminer den innehåller så följer nedan några punkter:

 • Boostar immunförsvaret och skyddar från sjukdomar tack vare antioxidanterna och vitaminerna.
 • Bra för huden. Grönkål innehåller C-vitamin, och det hjälper kroppen att tillverka kollagen, som håller huden ung och elastisk

Man blir mer energifylld och glad, samt minskar risken för depression

C-vitamin och aminosyror ger oss kicken vi behöver för att vi ska känna oss energifyllda och glada.
Hjärnan behöver omega-3 och bra fettsyror för att minska risken för depression. Och det är precis vad grönkål innehåller. Omega-3 minskar också risken för diabetes och högt blodsocker.

 • Få kalorier och mycket fibrer. Om man vill gå ner i vikt så kan man med fördel äta grönkål, eftersom den innehåller fibrer som håller igång matsmältningen.
 • Upprätthåller den kognitiva förmågan och skyddar mot demens. Hjärnan behöver flera komponenter för att bibehålla sin funktion, en sådan viktig komponent är folsyra. Grönkål innehåller folat som blir folsyra.

Grönt snacks – Grönkålschips

När suget efter snacks kommer så kan man utan dåligt samvete äta grönkålschips. Vilket kan konstateras ovan är både nyttigt för kroppen och påverkar inte miljön i den höga grad som potatischips. De är lätta att göra, det går fort och de blir otroligt frasiga och goda.  

Ingredienser:

 • 2 msk smör
 • 200 g grönkål
 • salt

Gör såhär:

 • Sätt ugnen på 175 grader
 • Smält smöret och låt det svalna. Riv under tiden av grönkålsbladen från stammen och bryt i mindre bitar.
 • Blanda grönkål och smör och salta.
 • Fördela bladen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10 min tills kålen är krispig.

Var noga!

Man måste passa väldigt noga på grönkålschipset när det är i ugnen, annars kan det lätt brännas.
Ta ut plåten och skaka runt på grönkålen ungefär varannan minut.
Chipsen kan även smaksätta med; riven parmesan, lime / citronskal, vitlök eller chili.
Man kan också använda olja istället för smör.

När man förvarar grönkålschips så är det bra att göra det torrt och i en lufttät burk för att de ska behålla sin krispighet. Chipsen håller sig då ungefär en vecka.

Nu kan chipsen avnjutas som snacks i fredagssoffan eller som topping till sallad. Prova också att dippa dem.Nyttigt, miljövänligt och gott!

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0