Gurkmeja

Gurkmeja – En hälsosam rotfrukt

Gurkmeja tillhör samma familj som ingefärsväxten. Den används flitigt i matlagning runt om i världen och särskilt i Asienländerna. Många använder gurkmeja istället för saffran som billigare variant och kan även användas som ingrediens i en curry. Gurkmeja används industriellt för färgning av papper, läder och även trä.

Gurkmeja kommer ursprungligen från Sydostasien. Den produceras som mest i Indien. Men odlas även mycket i Australien, Indonesien, Kina och Iran. Gurkmeja ser till utseendet ut precis som ingefäran, en knölig avlång rot, men är orange färgad i sitt kött. Det sägs att plantan blivit hämtad till Europa mellan 1200-1300 av Marco Polo.

Gurkmeja

Medicinska egenskaper

Gurkmeja har en antiinflammatorisk egenskap och kan användas invärtes och utvärtes. Hjälper mot ledvärk, hudproblem, inflammationer och även för dom som har problem med matsmältningen. Gurkmeja är vetenskapligt testat för att minska risken för Alzheimer. Den är även bakteriedödande och blodstillande. I indien används även gurkmeja som ingrediens i plåster.

Gurkmeja sägs även hjälpa mot åksjuka och illamånde. Den har många positiva egenskaper för kroppen. Under hösten och vintern när man kan känna sig lite hängig, du börjar få feber och orken inte riktigt finns där, kan det vara effektivr att stärka sig med en kopp så kallad guldmjölk, vilket består av varm mjölk med gurkmeja.

Recept – Guldmjölk

Så här gör du en stärkande kopp guldmjölk. Du kan antingen använda vanlig mjölk eller mandelmjölk. 3 dl valfri mjölk, 1 tsk gurkmeja malen, 1 tsk agavesirap eller honung efter smak. Vispa ner gurkmeja tillsammans med mjölken i en kastrull och låt koka upp. Hälls sedan upp i en kopp.

Om mjölken redan är sötad kan du utesluta tillsätta sötma. För att boosta mjölken ännu mer, kan du även tillsätta mald kanel, mald kardemumma, mald ingefära samt även lite smält kokos olja. Annars räcker det att du endast använder gurkmeja. Perfekt när du vill få den där lilla extra energin.

Hälsosam shot med gurkmeja

Ett bra sätt att börja dagen på är att göra en shot. Det du behöver är 2 dl juice, morot eller apelsinjuice. 2 msk gurkmeja, 2 msk pressad citronsaft, 2 tsk malen kanel, 1 tsk cayennepeppar. Mixa alla ingredienserna och häll sedan upp i ett glas och svep.

Du kommer då känna ett rus som går igenom kroppen och du känner dig redo för att starta dagen. Du kan även göra en shot för att ta med dig. När du känner att energi nivån sjunker under dagen, ta fram din shot och svep, ett bra alternativ istället för kaffe.

Gurkmeja i maten

Som tidigare nämnts används gurkmeja som ett billigare alternativ till saffran. Varför inte sätta lite färg på den vardagliga maten med lite gurkmeja? Använd den till en härlig fisksoppa, till brödet du ska baka, i köttfärsåsen, och även i marinaden för att marienera kyckling, ja listan är lång.

Du kan antingen använda en bit av roten så som med ingefäran, riva den fint, men tänk på att använda plasthandskar, du kan riskera att färga händerna,och det kan vara svårt att få bort färgen, annars går det lika bra att använda dig av gurkmejapulver. Du hittar gurkmeja i de flesta välsorterade matbutiker eller i hälsoaffärer.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0