Ingefärsshots

Ingefärsshot

Ingefärsshots – För hälsan och själen

Ingefära är en tropisk ört inom växtfamiljen ingefärsväxter. Ingefäran har tidigare används som läkemedel då den har en positiv effekt på hälsan. Idag används den som smaksättning, oftast i det asiatiska köket. Ingefära innehåller antioxidanter och verkar även antiinflamatoriskt. Ingefäran har en skarp och karakteristisk smak som är lätt känns igen.

Själva jordstammarna innehåller den eteriska oljan gingerol och det är även jordstammen som är ätlig. Utvändigt är ingefäran ljusbrun. Insidan har en svag ljusgul ton. Det sägs att ingefäran först började odlas i Kina men har sedan under antikens tid spridit sig vidare till Afrika och resten av Asien. Idag odlas den flitigt i alla tropiska regioner.

Medicinska egenskaper

Med sina antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper är ingefäran bra mot t.ex. förkylning, illamående, gaser, matsmältningsproblem, migrän, dålig blodcirkulation samt mensvärk. Intag kan även minska kolestrolet i blodet enligt forskning. Mer forskning i området behövs men de flesta studier visar att ingefäran kan ha en postivit effekt mot cancer i bröst- bukspottskörtel- och även äggstockcancer.

Som slemlösande medel är ingefäran utmärkt. Det betyder att den är perfekt för behandling av förkylning och slem. Exempelvis kan du göra dig en kopp te, lägga i lite ingefärsbitar, en citronskiva samt lite honung för sötma. En stund efter du druckit kommer du känna att hostan och slemmet lindras betydligt.

Recept-Ingefärsshot

Här kommer ett enkelt och stärkande ingefärsshot med citron recept som du kan göra. Håller sig ca 1-2 veckor i kylen. Ett bra sätt att starta dagen på.

Det här behöver du för 1 liter:
Ca 200-300 g färsk ingefära
1 1/2 dl honung.
1 liter vatten
Saften av 2 citroner

Skölj ingefäran noga under vatten. Skala den inte, riv den grovt på rivjärn. Lägg den rivna ingefäran i en kastrull, häll i vattnet. Värm upp under omrörning till 60 grader får inte gå över. Ta bort från plattan. Tillsätt honung och citronsaft. Låt stå ca 20 minuter. Sila och häll över i flaska. Förvaras i kyl.

Recept – Ingefärsshot, ingefära, apelsin och gurkmeja.

En annan härlig ingefärsshot du kan göra är ingefära i sällskap med gurkmeja och apelsin. Lättast är om du har en råsaftcentrifug.

Ingredienser:
Ca. 200 g ingefära
2 citroner
50 g färsk gurkmeja eller 05 dl gurkmeja pulver
1 liter vatten
0,5 dl honung
Ca. 1 msk kanel
1 stor apelsin  

Pressa saften ur citron, apelsin, ingefära och gurkmeja. (Om du inte använder malen gurkmeja ). Mät upp juicen, räkna ut hur mycket vatten du behöver för 1 liter vätska. Värm upp vatten, honung, kanel och gurkmeja tills honungen har har lösts upp. Ta bort från plattan, tillsätt juicen. Låt svalna. Häll upp i flaska. Förvara i kyl.

Avnjutas varm och kall.

Ovan recept går att avnjutas både varm och kall. Men på hösten och vintern kan det vara gott att avnjuta en varm kopp te med ingefära och citron. Eller varför inte koka upp lite äpplemust i en kastrull ihop med ingefära, kanel, stjärnanis. Häll upp och njut.  

Torkad ingefära används som ingrediens i pepparkakor. Ni kanske även känner till Ginger Ale som är smaksatt med ingefära. Inlagd ingefära används mycket i det japanska köket vid namn Gari, och äts ihop med sushi. En annan variant av ingefära är att äta den kanderad som ger en söt och kryddig smak.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00