Kokosolja

Om Kokosolja

Kokosolja har de senaste åren blivit ett populärt alternativ till andra fetter som smör, margarin och olivolja. Kokosoljans hälsofrämjande egenskaper har bidragit till att allt fler valt att lägga till denna ingrediens i sin kost. Förutom en positiv effekt på vårt välmående är denna olja dessutom bra för håret och huden.

Ökat immunförsvar, bättre tarmflora och ämnesomsättning är några av de många positiva hälsoeffekterna från denna hälsosamma ingrediens. Det gäller dock att veta vilken typ av kokosolja man ska välja för att uppnå önskade hälsoeffekter. Den ekologiska och kallpressade varianten anses vara den bästa och man bör undvika den raffinerade sorten.

Kokosolja

Är kokosolja nyttigt?

Den kallpressade kokosoljan är mycket nyttig och har positiva effekter på vår hälsa så länge den konsumeras i måttlig dos. Till skillnad mot många andra fetter utgörs en stor del av kokosoljan av de nyttiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra. Dessa fettsyror omvandlas snabbt till energi istället för att lagras i kroppen.

Till kokosoljan hälsofrämjande egenskaper ingår bland annat förbättrade kolesterolvärden som är bra för hjärtat, balanserande effekt på insulinnivåerna samt förbättrad sköldkörtel. Kokosoljan anses stärka immunförsvaret, skydda mot infektioner och skydda levern. Dessutom är denna olja bra vid viktnedgång eftersom den ökar energinivåerna. Utöver detta är kokosoljan är full av nyttiga vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Kokosoljans effekter på hud och hår

Kokosolja har även många positiva effekter på vårt yttre. Håret och huden mår bra av oljan vilket gör den till en populär ingrediens i hudkrämer och hårprodukter. Den används ofta i massageoljor hos SPA-salonger. Denna hälsofrämjande olja skyddar huden samt motverkar och förebygger vissa hudsjukdomar, exempelvis psoriasis och eksem.

Kokosoljan ger huden lyster och fukt samt motverka rynkor. Oljan passar även utmärkt att använda i håret och i hårprodukter. Den förbättrar skadat och torrt hår genom att ge det ny lyster och näring. Dessutom anses kokosoljan vara ett mycket bra naturligt skydd mot solskador på håret eftersom oljan mot solens skadliga strålar.

Dosering och användning

Från kokosnötternas fruktkött framställs den nyttiga kokosoljan. Detta fett som kan vara flytande och i fast form. Kokosoljan är nyttig, men endast i måttliga mängder eftersom det är energirikt med cirka 880 kalorier per hundra gram. Dessutom innehåller den, precis som andra fetter, en viss andel mättade fetter. Rekommenderad daglig dos är 2-3 matskedar.

Kokosoljan kan användas i bakning och matlagning genom att substituera annat matlagningsfett som exempelvis smör. Om man inte gillar smaken väljer man en smak- och doftfri kokosolja. På huden smörjs oljan in precis som man vanligtvis smörjer in hudkräm. I håret appliceras oljan i hårtopparna och i hårbotten ett par timmar innan hårtvätt.

Olika sorters kokosoljor & eventuella biverkningar

Det finns flera olika sorters kokosoljor och det gäller att välja rätt för att uppnå önskade hälsofrämjande effekter. Den kallpressade och ekologiska varianten anses vara den bästa. De flesta hälsokostbutiker säljer denna variant. Den kallpressade varianten innehåller de essentiella och nyttiga fettsyrorna och vitaminerna.

Raffinerad och bearbetad kokosolja bör undvikas eftersom denna variant förlorar de nyttiga fettsyrorna och vitaminerna vid tillverkningsprocessen. Det gör det svårare för kroppen att bryta ned fettet och hälsoeffekterna uteblir. Dessutom kan denna variant täppa till porer och således skapa hudproblem. Vid överdosering ger kokosolja, precis som allt annat fett, ett mycket högt energiintag.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00