Kombucha

Kombucha

– Den traditionella asiatiska drycken med många hälsofördelar

Kombucha är drycken som för inte så länge sedan var helt okänd i västvärlden. Det har det blivit ändring på eftersom allt fler upptäcker fördelarna med kombucha och dess hälsofrämjande egenskaper. Många tycker även om den speciella smaken och att det är ett utmärkt alkoholfritt alternativ.

Själva drycken är ett slags fermenterat te från Asien. Det kan liknas med ett lätt kolsyrat iste i smakbild och drycken bryggs på en speciell svamp. Under tiden genomgår den en jäsningsprocess med hjälp av den mjölksyrakultur som uppstår. Det är under denna process som nyttiga bakterier, vitaminer, enzymer och antioxidanter bildas.

Kombucha

Nyttiga bakterier och fördelar

De bakterier och andra ämnen som bildas under jäsningsprocessen gör under för kroppen. De verkar lugnande för mage och tarm samtidigt som kroppen får hjälp med att spjälka näring. Cellerna skyddas även från fria radikaler, vilket i sin tur ger ett positivt resultat på hud, hår och naglar.

Andra fördelar med att dricka kombucha, förutom för den goda smakens skull, är just den balans som mag- och tarmsystemet uppnår med hjälp av denna dryck. Matar du din mage med goda bakterier så vill den även fortsätta att få dessa ämnen i sig. Kombucha gör helt enkelt din kropp och mage en stor tjänst.

Detox och energi

Kombucha har enligt flertalet studier en högt detoxande effekt på vår kropp. Leverceller skyddas från skadliga toxiner genom att dricka kombucha, menar vissa forskare. Effekten tros komma från dryckens antioxidanta aktivitet. Eftersom detta te ger en såpass stark detox effekt kan det vara klokt att till en början endast dricka det i små mängder.

Denna dryck har ett naturligt högt värde av järn och b-vitaminer, vilket i sin tur kan förbättra utmattning och trötthet. Detta eftersom ett bättre järnvärde stimulerar en högre syresättning som därefter aktiverar energiproduktionen på cellnivå. Dricker du kombucha hjälper alltså den din kropp att bli piggare genom dess höga järnvärde.

Matsmältning och immunförsvar

Den antioxidanta effekten som nämnts tidigare ger kombuchan en möjlighet att neutralisera skadliga fria radikaler som kan störa matsmältningssystemet. Lindring av magkatarr, läckande tarm och halsbränna har upplevts av flertalet användare. Dessutom innehåller även kombucha mängder av välgörande enzymer och probiotika som sedan länge är känt för sin goda effekt på mag- och tarmhälsan.

Sedan länge är det känt att vårt immunförsvar har sin grund i vår tarmflora. Eftersom kombucha har en hel rad goda egenskaper för just tarmen, är det redan en magisk dryck för just det användningsområdet. Men den är även en naturlig booster för immunförsvaret genom sitt höga innehåll av antioxidanter, c-vitamin och probiotika.

Viktnedgång och leder

Det har gjorts studier som visar att kombucha förbättrar ämnesomsättningen och begränsar fettinlagringen. För att bevisa detta krävs det att fler studier görs, men redan idag stöds hypotesen kring kombucha och dess effekt på viktminskning. Detta på grund av dess höga innehåll av ättikssyra och polyfenoler, som båda visar ökad viktminskning.

Kombucha är full av glukosamin vilket naturligt ökar produktionen av hyaluronsyra i kroppen. Ökningen av just denna syra stärker bevarandet av kollagen och kan samtidigt lindra smärta från olika ledsjukdomar som exempelvis artros. Utöver det förbättrade stödet för lederna är även kollagen effektivt mot uppkomsten av rynkor och andra ålderstecken på huden.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0