Vad är järn?
Järn är en metall och ett grundämne med beteckningen Fe, som förekommer naturligt i omgivningen i olika livsmedel och bryts i gruvor ur mineralen järnmalm. Människokroppen behöver järn för att må bra och det är relativt vanligt att man lider av järnbrist, ofta utan att veta om det.
Varför behöver man järn?
I blodet finns ett ämne, ett pigment som heter hemoglobin. Detta ger upphov till den röda färgen hos röda blodkroppar, och järnet i hemoglobinet har till uppgift att binda syreatomer. Syret transporteras av blodet ut till kroppens celler. Även i andra processer i kroppen behövs järn.
Hur mycket järn behöver man?
Rekommenderade dagliga doser av järn varierar för barn och vuxna, kvinnor och män. Är man gravid eller ammar behöver man extra järn. Dagsbehovet av järn varierar från 8 mg/dag för spädbarn upp till 15 mg/dag för fertila kvinnor. En vanlig vuxen behöver annars ca 9 mg/dag.
Vad ska man äta för att få i sig järn?
En av de främsta källorna till järn, eftersom det finns i blod, är rött kött samt blodpudding. Även andra livsmedel som ägg och skaldjur finns mycket järn. Vegetarianer kan få i sig järn i bönor, nötter, frön och torkad frukt.
Kan man få i sig för mycket järn?
Om man inte har konstaterad järnbrist så ska man inte ta järntillskott. För mycket järn kan leda till förgiftningssymtom i form av magont, diarré och kräkningar. I riktigt höga doser kan järn till och med vara dödligt, särskilt för mindre barn. Järntabletter ska därför förvaras oåtkomligt för barn.
En av de vanligaste bristsjukdomarna i Sverige är järnbrist. Främst drabbas fertila kvinnor som menstruerar kraftigt men även gravida där barnet i magen samt en ökad blodvolym gör att järnbehovet ökar. Även veganer kan få järnbrist om de inte tänker på att få i sig järnrika livsmedel.
Järnbrist kan komma smygande, vilket gör att man kanske inte alltid märker den från början. Men vid en ökande järnbrist kan man känna sig trött, blek, andfådd, yr och kanske till och med tappa hår. Även immunförsvaret kan påverkas av järnbrist så att man lättare blir sjuk.
Järnbrist leder till blodbrist, s.k. järnbristanemi. För att konstatera detta tar man ett blodprov och mäter Hb-värdet, d.v.s. hemoglobinvärdet som ska ligga inom vissa specificerade intervall för män och kvinnor. Män bör ha ca 130-170 g hemoglobin per liter blod och kvinnor mellan 120 och 150 g per liter.
Även om Hb-värdet är inom de specificerade intervallerna kan man ändå ha järnbrist. När man utreder järnbrist tittar man även på järndepåer som bör finnas i kroppen, så för att få en fullständig utredning av järnbrist är det flera prover som behöver tas.
Många som behöver ta järntabletter upplever problem med magen och slutar därför äta medicinen. Kan man inte äta järntabletter kan man prova med en annan sort, försöka få i sig järn naturligt via maten eller dricka järnberikade hälsokostdrycker. Fungerar detta inte kan man få järndropp via sjukvården när man behöver det.